Limun dijeta

Dijeta za detoksikaciju limunom uključuje konzumiranje samo mešavine na bazi limunovog soka tokom 1 ili 2 nedelje, bez čvrste hrane. Dijeta ima za cilj uklanjanje toksina i čišćenje organizma.

Koncept detoksikacije potiče od medicinskih procedura koje uklanjaju alkohol, lekove ili druge toksine iz tela. Ove procedure često koriste terapije zasnovane na lekovima da bi se to postiglo.

Pristalice ishrane za detoksikaciju limunom veruju da može poboljšati kožu i varenje i podstaći energiju i gubitak težine.

limun dijeta

Primena limun dijete

Limun dijeta je relativno jednostavna za praćenje, ali može biti prilično prilagođavanje u odnosu na redovnu dijetu jer čvrsta hrana nije dozvoljena.

Pošto je konzumiranje ishrane koja sadrži samo tečnost radikalna promena za većinu ljudi, preporučuje se da se to postepeno smanji tokom nekoliko dana:

 • 1. i 2. dan: Izbacite prerađenu hranu, alkohol, kofein, meso, mlečne proizvode i dodate šećere. Fokusirajte se na jedenje sirove cele hrane, posebno voća i povrća.
 • Dan 3: Naviknite se na tečnu ishranu uživajući u smutijima, pasiranim supama i čorbama, kao i u svežim sokovima od voća i povrća.
 • Dan 4: Pijte samo vodu i sveže ceđeni sok od pomorandže. Dodajte javorov sirup po potrebi za dodatne kalorije. Pijte laksativni čaj pre spavanja.
 • Dan 5: Započnite dijetu.

Kada zvanično započnete limun dijetu sve vaše kalorije će doći iz domaćeg napitka od limuna, javora i kajenskog čaja.

Recept za napitak je:

 • 2 kašike (30 grama) sveže ceđenog limunovog soka (oko 1/2 limuna);
 • 2 kašike (40 grama) čistog javorovog sirupa;
 • 1/10 kašičice (0,2 grama) kajenskog bibera (ili više po ukusu);
 • 200-300ml prečišćene ili izvorske vode.

Promešajte gore navedene sastojke i pijte kad god ste gladni. Preporučuje se najmanje šest porcija dnevno.

Pored napitka od limunade, svakog jutra konzumirajte jednu litru tople slane vode da biste stimulisali rad creva. Po želji su dozvoljeni i biljni laksativni čajevi.

Prekid dijete sa limunom

Kada budete spremni da ponovo počnete da jedete hranu, naša preporuka je da dijetu prekidate postepeno kroz sledeće korake:

 • Dan 1: Počnite tako što ćete jedan dan piti sveže ceđeni sok od pomorandže.
 • Dan 2: Sledećeg dana dodajte supu od povrća.
 • Dan 3: Uživajte u svežem voću i povrću.
 • Dan 4: Sada ponovo možete da jedete redovno, sa naglaskom na celu, minimalno obrađenu hranu.

Limun dijeta je modifikovana vrsta posta i obično dovodi do gubitka težine. Svaka porcija vode sa limunom sadrži oko 110 kalorija, a preporučuje se najmanje šest porcija dnevno. Većina ljudi će potrošiti manje kalorija nego što njihova tela sagorevaju, što dovodi do kratkoročnog gubitka težine. Jedno istraživanje je pokazalo da su odrasli koji su pili vodu sa limunom i medom tokom četiri dana posta izgubili u proseku oko 2,2 kg i imali su značajno niže nivoe triglicerida. Druga studija je otkrila da su žene koje su pile zaslađeni napitak od limuna dok su postile sedam dana izgubile u proseku 2,6 kg i takođe su imale manje upale.

Dok dijeta sa limunom dovodi do kratkoročnog gubitka težine, nijedna studija nije ispitala da li se gubitak težine održava dugoročno. Istraživanja sugerišu da dijeta ima samo 20% dugoročne stope uspeha. Pravljenje manjih, održivih promena u ishrani i načinu života može biti bolja strategija za gubitak težine.

Sa druge strane, limun dijetu je lako pratiti. Osim što pravite limunadu i pijete kada ste gladni, nije potrebno kuvanje ili brojanje kalorija. Ovo može biti veoma privlačno za ljude sa zauzetim rasporedom ili za one koji ne uživaju u pripremi hrane. Takođe, ovakav „režim ishrane“ je relativno jeftin. Jedine stvari koje su dozvoljene na ovoj dijeti su limunov sok, javorov sirup, kajenski biber, so, voda i čaj.

Međutim, limun dijeta je samo kratkoročna dijeta, tako da ova korist traje samo dok ste na čišćenju. Ovakav način ishrane se nikako ne preporučuje na duge staze.

Personalni trener Tatjana Bako

Ostali tekstovi
Pozovi Tel 1 Pozovi Tel 2