Un dijeta za najefikasnije gubljenje kilograma

UN dijeta je način ishrane koji je skorijeg datuma i postao je veoma popularan. Osim popularnosti, primenom se pokazao kao veoma efikasan metod za gubljenje kilograma. Odlikuje ga režim ishrane u kojem IZOSTAJE GLADOVANJE, a uključene su sve namirnice, pa čak i kolači, torte i sladoledi. Upravo zbog toga što se, prateći ovaj režim ishrane, izbegava gladovanje, ovaj režim ishrane se zove UN dijeta, odnosno (ne)dijeta. Na dijeti ste, a pritom niste izbacili skoro sve omiljene namirnice.

UN dijeta

UN dijeta se bazira na grupaciji četiri grupe namirnica, a preporučeno trajanje ove dijete je maksimalno 3 meseca. Nakon toga neophodno je napraviti pauzu 2-3 meseca. Posle pauze, ukoliko želite da dodatno skinete kilograme, možete nastaviti posle ovog perioda.

Podela namirnica treba da bude organizovana po principu: proteini, ugljeni hidrati, skrob, vitamini iz voća. Svaki dan jedete jednu grupu namirnica, ne kombinujući ih, a doručak je uvek isti. Svaki dan započnite sa voćem, bez obzira koja grupa namirnica je na redu. UN dijetu započnite sa proteinskim danom, zatim skrobni dan, dan baziran na ugljenim hidartima i na kraju voćni dan, pa ponovo proteinski. Redosled dana po namirnicama se ne sme menjati.

un dijeta

Dijeta UN

Dijeta UN sadrži i jedan vodeni dan. To znači da se tog dana pije samo voda bez unosa bilo kakvih namirnica. Vodeni dan služi za čišćenje organizma od nataloženih otrova i priprema telo za sledeći krug dijete. Pored vode mogu se piti i nezaslađeni napici kao što su biljni čajevi i kafa.

Možda Vam sve to zvuči strašno, ali zapravo je sasvim jednostavno, a iznad svega, njegove prednosti su mnogobrojne. Pravilo je da vodeni dan imate jednom mesečno. Ukoliko Vam je zaista teško da ispratite jedan dan samo na vodi, možete preskočiti vodeni dan, ali ukoliko se ipak odlučite da ispoštujete i ovo pravilo, naša preporuka je da vodeni dan bude smešten između voćnog i proteinskog dana.

UN dijeta – Recepti

Navešćemo Vam nekoliko korisnih recepata za svaki dan, koji će Vam poslužiti u početku i stvoriti sliku kako dijeta treba da izgleda.

Proteinski dan:

PILETINA SA ŠAMPINJONIMA

Sastojci:

 • 300 grama pilećeg belog mesa;
 • 300 grama šampinjona;
 • 3 glavice crvenog luka;
 • So, biber

Priprema: Iseckatj luk na kriške, šampinjone oprati i isto tako iseći na tanke kriške. Najpre u tiganj staviti šampinjone i posoliti ih. Na laganoj vatri mešati bez prestanka šampinjone da ne zagore dok ne puste vodu, a onda u njih dodatj luk i sve poklopiti. Povremeno mešati, i kada i luk, i šampinjoni puste vodu dodati meso koje ste prethodno iseckali na sitne kockice. Zatim dodati pola kafene šolje vode, i začiniti sa još soli. Kada voda uvri otklopiti i mešati dok god ne počne da se lepi za tiganj. Na kraju dodati biber.

Skrobmi dan:

PIRINAČ SA POVRĆEM

Sastojci:

 • razno povrće – tikvice, paprika, šargarepa, luk, karfiol
 • Pelat,
 • Pirinač

Priprema: Dinstati povrće. Na pola dinstanja preliti konzervom pelata i dodati pirinač i začine po želji. Preliti vodom i kuvati dok se pirinač ne skuva. Uz ovo možete dodati zelenu salatu.

Ili: KROMPIR SALATA

Sastojci:

 • 5-6 krompira;
 • Luk;
 • Ulje;
 • Sirće;
 • Začini po ukusu.

Priprema: Skuvati u slanoj vodi 5-6 krompira, ohladiti ih i narezati na veće kocke. Kocke krompira pomešati sa lukom narezanim na kolutiće, začiniti solju, biberom,uljem i sirćetom.

Dan ugljenih hidata:

TESTENINA SA PARADAJZOM

Sastojci:

 • Pakovanje bilo koje testenine;
 • 4 paradajza:
 • 2 glavice crnog luka;
 • 2 čena belog luka;
 • Začini;
 • Maslinovo ulje.

Priprema: Dok se testo kuva, iseckati luk na kockice i propržiti na maslinovom ulju. Sa lukom pomešati seckan paradajz i sitno seckan beli luk. Začiniti. Sve to preliti preko testa.

Voćni dan: Kada na red dođe voćni dan, možete kombinovati različite vrste sezonskog voća. Pored toga, slobodno u obroke možete ubaciti i povrće. Nije potrebno ograničavati kolilčine voća.

un dijeta

UN Dijeta – iskustva

Iskustva sa UN dijetom su u većini slučajeva pozitivna. Primenjujući ovaj režim ishrane neki su uspeli da skinu čak i do 25 kilograma. Naš savet je svakako da Un dijetu prilagodite svojim ciljevima i željama, i ukoliko dođete do željene kilaže pre isteka 90 dana slobodno prekinite. Takođe ukoliko ste došli do devetesetog dana, a ipak je ostalo nešto kilograma koje želite da izgubite napravite pauzu od 90 dana, i zatim nastavite sa ovim načinom isharane. Takođe, pratite i slušajte svoj organizam. Ukoliko u toku procesa UN dijete primetite da vam ova dijeta ne odgovara prekinite bez obzira da li ste ostvarili željeni rezultat.

Personalni trener Tatjana Bako

Pozovi Tel 1 Pozovi Tel 2