Danska dijeta

Prema studiji koju je sproveo Univerzitet Arhus, danska dijeta je takođe poznata kao bolnička dijeta u Kopenhagenu.

Prema studiji koju je sproveo Univerzitet Arhus, danska dijeta je takođe poznata kao bolnička dijeta u Kopenhagenu. To je ekstremna dijeta sastavljena da osigura brz gubitak težine za nešto manje od dve nedelje. Ideja danske dijete je bila da pomogne ljudima da smršaju što je brže moguće, posebno da ih pripremi za operaciju ako su gojazni. Iz tog razloga je bila poznata i kao danska bolnička dijeta. Može biti opasno operisati ljude koji imaju veliku težinu, pa je dijeta osmišljena za brzo mršavljenje. Danas znamo da je ekstremna dijeta izuzetno opasna. Iako je plan danske dijete uključivao zdravu hranu, bio je to veoma naporan način da se izgubi težina. Danska dijeta je prilično slična Banting dijeti, koja se sastoji od visokog proteina i bez ugljenih hidrata i šećera. Dansku dijetu je teško slediti ali bez sumnje uvek rezultira brzim gubitkom težine, posebno ako pogledate fotografije pre i posle dijete. danska dijeta Hrana i pića koje ćete jesti i piti povećaće vaš metabolizam. Jaja, govedina i nemasno meso su veoma bogati proteinima i potrebno im je više energije za varenje nego što je uskladišteno u njima. Kombinujte ovo sa malim unosom ugljenih hidrata i vaše telo će koristiti uskladištene masti za proizvodnju energije.

Osnove danske dijete

Danska dijeta se bazira na 3 obroka dnevno, bez grickanja i užina između obroka. Ako ogladnite između obroka, dijeta predlaže da pijete vodu. Plan ishrane prema ovoj dijeti podrazumeva:
 1. Voda, nezaslađeni crni čaj ili kafa.
 2. Nemasni proteini kao što su govedina, jagnjetina, živina i jaja.
 3. Povrće sa malo ugljenih hidrata kao što su paradajz, spanać, celer i karfiol.
Tipičan danski dijetalni meni može uključivati:
 • Doručak do 8 sati koji se sastoji od crne kafe i vode.
 • Ručak u 13 časova – oko 150gr nemasnog mesa ili dva jaja i 1/4 do 1 šolje povrća.
 • Večera u 18 časova – oko 150gr nemasnog mesa i 1/4 do 1 šolje povrća.

Primer danske dijete za 13 dana

 1. dan - Za doručak možete popiti šoljicu crne kafe sa jednom kockom šećera. Vaš ručak može uključivati dva tvrdo kuvana jaja, jedan paradajz i spanać. Osim toga, obavezno kuvajte spanać u vodi bez dodavanja masti. Večera treba da se sastoji od bifteka i salate, koja uključuje šargarepu, kupus, paprike i praziluk.
 2. dan - Doručak i večera su isti kao i prvog dana. Za ručak pojedite parče šunke i popite šolju jogurta.
 3. dan - Za doručak pojedite tost i popijte šoljicu crne kafe sa kockom šećera. Nemojte dodavati puter u tost. Dva tvrdo kuvana jajeta, parče šunke i salata kao prethodni dan biće savršen ručak. Večera se može sastojati od paradajza, celera i parčeta vašeg omiljenog voća. Celer prokuvati.
 4. dan - Doručak je isti kao i trećeg dana. Za ručak popite šolju jogurta i soka od pomorandže (otprilike 200 ml). Večera treba da sadrži oko 250g kravljeg sira, 1 rendanu šargarepu i 1 tvrdo kuvano jaje.
 5. dan - Za doručak pojedite veliku rendanu šargarepu. Ručak treba da sadrži oko 200gr bakalara kuvanog na pari. Da biste poboljšali ukus jela, možete dodati 1 kašičicu putera i malo limunovog soka. Za večeru pojedite 1 celer i oko 200gr pečene govedine.
 6. dan - Za doručak uzmite 1 tost i šoljicu crne kafe sa kockom šećera. Ručak treba da se sastoji od 1 velike šargarepe i 2 tvrdo kuvana jaja. ½ pilećih prsa i 1 zelena salata sa limunovim sokom i uljem biće vaša večera.
 7. dan - Za doručak popijte 1 šolju nezaslađenog čaja. Danas nema ručka, pijte puno vode da smanjite glad. Za večeru pojedite oko 200gr jagnjećeg odreska i jednu jabuku.
 8. dan - Za doručak popijte šoljicu kafe sa kockom šećera. Za ručak pojedite jedan paradajz, oko 400gr spanaća i 2 tvrdo kuvana jaja. Večera se sastoji od 200gr pečene govedine i 1 zelene salate sa uljem i limunovim sokom.
 9. dan - Doručak je isti kao i 8 dana. 1 čaša jogurta oko 250gr šunke može biti vaš ručak. Za večeru pojedite oko 250gr pečene govedine i jednu salatu sa uljem i limunovim sokom.
 10. dan - Za doručak pojedite tost i popijte šoljicu crne kafe sa kockom šećera. Za ručak pojedite 1 zelenu salatu, 1 parče šunke i 2 tvrdo kuvana jaja. Večera treba da sadrži 1 kuvani celer, 1 paradajz i vaše omiljeno voće.
 11. dan - Za doručak pojedite tost i popijte šoljicu crne kafe sa kockom šećera. Za ručak popite malo jogurta i čašu soka od pomorandže (otprilike 200 ml). Večera treba da sadrži 1 šargarepu, 1 tvrdo kuvano jaje i oko 250gr kravljeg sira.
 12. dan - Za doručak pojedite 1 veliku šargarepu. Ručak treba da se sastoji od oko 200gr bakalara kuvanog na pari. Dodajte malo limunovog soka i jednu kašičicu putera da bude još ukusnije. Približno 250gr pečene govedine i jedan celer biće savršena večera za vas.
 13. dan - Doručak treba da se sastoji od tosta i šoljice crne kafe sa kockom šećera. Za ručak pojedite jednu veliku šargarepu i 2 tvrdo kuvana jaja. Za večeru pojedite oko 250gr piletine i jednu zelenu salatu sa limunovim sokom i uljem.
Personalni trener Tatjana Bako
Ostali tekstovi
Pozovi Tel 1 Pozovi Tel 2