Vežbanje u trudnoći - za ili protiv?

Briga o bebi počinje onog dana kada je žena saznala da je ostala u drugom stanju. Biti u kondiciji, ponekad trudnici može da donese jednostavniju trudnoću i lakši porođaj. Pravilno dozirana fizička aktivnost tokom trudnoće i pravilna ishrana pomoći će održavanju fizičke forme i kondicije majke i razvitku ploda. Održavanje svakodnevne rutine tokom trudnoće, može Vam pomoći da ostanete zdrave i da se osećate najbolje tokom ovih meseci, a isto tako će poboljšati Vaše držanje tela i sprečiti neke nelagode kao što su bolovi u leđima i nedostatak snage.

Većina vežbi je sigurna da se izvodi tokom trudnoće, sve dok vežbate sa oprezom i izbegavate preforsiranje. Ako ste bile fizički aktivne pre trudnoće, trebalo bi da nastavite svoju fizičku aktivnost umerenije.

Umereno vežbanje u trudnoći

Ono što je bitno da znate da ne treba da pokušavate da vežbate na Vašem prethodnom nivou. Umesto toga, dozirajte trening i radite ono što Vam najviše prija sada. Neka od naučnih istraživanja su pokazala da trening snage tokom trudnoće može da Vam obezbedi izdržljivost tokom samog porođaja i da spreči eventualni dijbetes koji može da se javi tokom trudnoće. Još neki od razloga za vežbanje u trudnoći su i poboljšan rad kardio-vaskularnog sistema, smanjeno prekomerno, nepotrebno povećanje težine, bolje raspoloženje, brži oporavak i bolje opšte stanje.

Ukoliko niste bile fizički aktivne pre trudnoće, možete početi sa pravilnim programom vežbanja, nakon što ste se konsultovale sa doktorom i stručnim licem. Postoje stanja u trudnoći kada će lekar trebati da odluči da li da dopusti vežbanje i isto tako, može Vam preporučiti koje vežbe da praktikujete.

vezbanje u trudnoci

Američki koledž za ginekologiju i akušerstvo preporučuje 30 minuta vežbi laganog do srednjeg inteziteta. Idealno je da bude na dnevnom nivou (svaki dan), a minimalno tri puta nedeljno ukoliko se osećate dobro i kada nemate komplikacije tokom trudnoće.

Uvek počnite sa vežbama zagrevanja oko 5 minuta i sa istezanjem oko 5 minuta. Uključite i bar 15 minuta kardio aktivnosti. Bitno je da merite Vaš puls tokom najvećeg opterećenja. Ne treba da dovodite sebe do iscrpljujućeg nivoa. Možete da radite trening snage sa opterećenjem koje omogućava 12-15 ponavljanja.

Vežbanje snage u trudnoći

Preporuka je da se rade vežbe na mašinama za snagu, ali nikako sa maksimalnim opeterećenjem koji trudnicu može da dovede do zadržavanja daha. Važno je da se sve mišićne grupe treniraju podjednako. Izbor vežbi je veoma značajan, tako da se preporučuje pešačenje, vožnja sobnog bicikla, plivanje, akvarobik, joga i druge aktivnosti koje neće biti opterećujuće za bebu. Ove vežbe se smatraju najbezbednijim vežbama prilikom kojih neće doći do povreda i mogu da se izvode do samog porođaja.

Koje vežbe u trudnoći izbegavati

Treba izbegavati aktivnosit kao što su džoging, ronjenje, borilačke veštine, alpsko skijanje. Takođe, treba izbegavati vežbe ravnoteže i balansa kao i sve druge koje nose rizik da trudnica padne. Postoje i situacije kada je potrebno da prestanete sa vežbanjem. Ukoliko primetite da otiče plodova voda, počnete da krvarite, osetite mučninu, glavobolju, vrtoglavicu ili nemate daha, osetite bol u stomaku ili grudima, dobijete kontrakcije, ne osećate pokrete bebe, neophodno je da odmah prekinete sa vežbanjem i posetite lekara.

Trudnice koje ne bi trebale da vežbaju su osobe koje imaju astmu, različita oboljenja srca i dijabetes, trudnice koje su imale pobačaje i rane porođaje. Vežbanje može da bude štetno ukoliko imate komplikovanu trudnoću ili je neophodno da idete na održavanje trudnoće. Vežbanje u trudnoći nije zabranjeno, ukoliko se osećate dobro, možete da izvučete najveće benefite uz pažljivo biranje fizičke aktivnosti.

Ostali tekstovi
Pozovi Tel 1 Pozovi Tel 2