Trening ujutru ili uveče?

Trening ujutru ili uveče je jedna od većih dilema i mnogi se pitaju kada je bolje vežbati. Bilo koji fitnes cilj da imate, mislim da nema konačnog odgovora. U nastavku ću istaći prednosti jutarnjeg i večernjeg treninga, tako da vam to možda može olakšati i pomoći da izaberete najbolje vreme za trening u skladu sa ličnim okolnostima i ciljevima.

Jedan aspekt koji je podjednako važan kako bi izvukli maksimum iz svakog treninga i postignete svoje ciljeve je da se osećate motivisano i imate energije da započnete svaki trening. To dosta zavisi od toga da li ste „jutarnji“ ili „noćni“ tip osobe. Ako vam je cilj da smršate, bolje rezultate ćete postići ako ste motivisani i željni početka treninga, čak i ako to znači da trenirate uveče. Moj glavni savet je da trenirajte u vreme kada vaše telo to najviše traži i kada vam najviše odgovara mentalno jer pre svega je bitno da na trening idete vedri i poletni.

trening ujutru ili uvece

Trening ujutru

Trening ujutru će vam biti odlična podrška ako želite da smršate jer podstiče sagorevanje masti. Za ljude koji radno vreme provode sedentarno, takođe je bolja opcija trenirati ujutru. Na taj način možete započeti dan bistrih misli i puni energije. Trening ujutru ima brojne benefite:

  1. Vreme samo za vas – Trening ujutru obično znači da ste manje skloni ometanju u smislu poslovnih i dnevnih obaveza.
  2. Izbegavanje toplote – U letnjim mesecima ujutru će vam vežbanje biti ugodnije, jer je najtopliji deo dana od 10 do 15 časova. Preporučuje se da izbegavate boravak na otvorenom za to vreme. Ako više volite aktivnosti na otvorenom, najbolje je vežbati rano ujutro, posebno u veoma vrućim danima.
  3. Kontrola apetita i zdraviji izbor hrane – Jutarnji trening je odlična podloga za zdraviji dan, a osim toga trening ujutru pomaže regulisanju apetita i hormona gladi.
  4. Povećana koncentracija i više ukupne energije tokom celog dana - Jutarnji trening može bolje odgovarati hormonskim fluktuacijama u telu. Kortizol poznat kao hormon stresa obično se povećava ujutru, a smanjuje uveče. Redovni treninzi su odlični za povećanje energije tokom celog dana i uopšteno povoljno utiču na smanjenje umora. Ranim vežbanjem ćete se osećati energičnije tokom dana. Bilo koja fizička aktivnost poboljšava fokus i koncentraciju i ona je prirodni lek za stres. Tokom vežbanja, vaš mozak proizvodi više endorfina, neurotransmitera „za dobar osećaj“. Jutarnje vežbanje je odličan način da započnete dan sa pozitivnom notom. Takođe ćete osećati uspeh i zadovoljstvo što će vam dati optimističan pogled na dan.

Vežbanje uveče

Vežbanje uveče je odlično ako preferirate treninge snage i imate za cilj da izgradite mišićnu masu. Uveče vaše telo ima više energije i proizvodi više hormona, poput testosterona, koji podstiče razvoj mišića (a to važi i za žene). Osim toga, vežbanje po završetku radnog dana i nakon što se obave sve ostale obaveze ima efekat oslobađanja od stresa, što u velikoj meri utiče na kvalitet sna. Ako trenirate uveče, preporučujem da završite trening najmanje dva sata pre odlaska u krevet kako biste postigli najveću korist. Vežbanje uveče donosi benefite kao što su snaga mišića, fleksibilnost i izdržljivost. Osim toga, ljudima koji vežbaju uveče potrebno je i do 20% više da dođu do tačke iscrpljenosti. Pored toga vežbanje uveče uključuje benefite kao što su:

  1. Viša telesna temperatura - Vaša telesna temperatura je najviša oko 16 do 17 sati. Ovo je idealno jer su vam mišići već zagrejani.
  2. Ublažavanje stresa - Nakon napornog dana, vežbe vam mogu pomoći da se opustite i oslobodite stresa.
  3. Može vam pomoći da bolje zaspite - Možda mislite da ćete se večernjim treningom okrepiti energijom i da nećete moći da zaspite kada dođe vreme ali baš naprotiv. Vežbanje uveče vam pomaže da spavate dublje i duže, bez obzira u koje doba dana vežbate. U stvari, vežbanje uveče može vam pomoći da brže zaspite.

Personalni trener Tatjana Bako

Ostali tekstovi
Pozovi Tel 1 Pozovi Tel 2