Sirova dijeta - Dijeta sa sirovom hranom

Sve popularnija dijeta, koju su promovisali zagovornici zdrave ishrane je “RAW” dijeta. “Raw” je reč engleskog porekla iznači“sirov/a”. Samim tim nam je jasno da se radi o hrani koja nije termički obrađena i koja se konzumira u svežem, sirovom obliku. Najpre se odnosi na voće i povrće, jer se smatra da na taj način ove namirnice zadržavaju sve vitamine i nutritivne vrednosti.Dijeta sirove hrane zasnovana je na ideji da su prirodni enzimi u sirovoj hrani uništeni kroz proces kuvanja.

Sirova dijeta

Ova dijeta zapravo nije nešto novo, ona datira još sa kraja 19. veka. Ovu dijetu je propagirala medicinska akademija u New York-u, koju je najbolje opisao švajcarski nutricionista Maximilian Bircher-Benneru svom delu “Sprečavanje neizlečivih bolesti”.On je u svom radu preporučio da ishrana treba da se zasniva 50% na sirovoj hrani, a 50% na “konzervativno kuvanom” (kuvanje do 40 stepeni) povrću, mesu, jajima i hlebu od celog zrna.

sirova dijeta

Sirova hrana - Dijeta

Ako želite da se bazirate na čisto sirovoj hrani, evo šta možete da jedete: sirovo voće, povrće, orašasti plodovi i semenke, ekstra devičansko maslinovo ulje, sirovo kokosovo ulje i puter. Neki ljudi jedu inepasterizavano mleko, sir i med, kaoi sirove ribe i meso.

Vegani koji se opredele na ovakav vid ishrane, obično unose namirnice u sledećoj razmeri:

– 60% sirovo sveže voće

– 35% salate i povrće

– 5% orašasti plodovi i semenke.

Prednosti sirove hrane: više energije, gubitak težine, lepša koža, ojačan imunološki sistem,

sprečena pojava dijabetesa...

Pozovi Tel 1 Pozovi Tel 2