Boks - dobar trening za bilo koga

Boks je vrsta sporta koja spada u red borilačkih veština između dve osobe koje nose zaštitne rukavice za boks kao i ostalu zaštitnu opremu kao što su bandažeri, gume za zube, zaštitne kacige za boks, suspenzor, različiti štitnici, a cilj igre je udariti protivnika u zadato vreme u bokserskom ringu.

Boks je vrsta sporta koja spada u red borilačkih veština između dve osobe koje nose zaštitne rukavice za boks kao i ostalu zaštitnu opremu kao što su bandažeri, gume za zube, zaštitne kacige za boks, suspenzor, različiti štitnici, a cilj igre je udariti protivnika u zadato vreme u bokserskom ringu. Čitavu igru nadgleda sudija koja se odvija u intervalima koji traju od jednog do tri minuta koje se nazivaju runde.

shadow boks

Pobednik se može odrediti i pre nego što se runda završi ukoliko sudija proceni da protivnik nije u stanju da nastavi meč, diskvalifikuje protivnika ili kada protivnik preda meč. Kada igra stigne do kraja svoje poslednje runde, dok oba protivnika i dalje stoje, sudije određuju pobednika. U slučaju da oba borca dobiju jednake ocene od sudija, profesionalni mečevi se smatraju nerešenim rezultatom.

Osim što spada u red borilačkih veština, boks se smatra i umnom veštinom iz razloga što se osim uvežbavanja samih pokreta, radi na razvijanju umnih veština razvijanja svoje i protivničke taktike kao i planiranje narednih poteza.

Boks je kardio trening koji nudi značajno sagorevanje kalorija. Kardio bokserski treninzi u proseku troše više kalorija nego druge vrste kardiovaskularnih vežbi. Tipična bokserska sesija može sagoreti do 1000 kalorija. Pored toga, boks ima i druge brojne benefite kao što su: povećan tonus mišića, jake kosti i ligamenti, povećana kardiovaskularna kondicija, mišićna izdržljivost, poboljšana stabilnost trbušnog jezgra, povećana snaga, ublažavanje stresa, poboljšana koordinacija i svest o telu, veće samopouzdanje i samopoštovanje.

Trening za boks

Trening za boks je sastavni deo ovog sporta i neophodan jer je boks upravo sam po sebi izuzetno intezivan i jak i zahteva odličnu pripremljenost i kondiciju. Zahteva brze i eksplozivne pokrete i iz toga se smatra da je pliometrijski trening idealna priprema za ovaj sport. Svako od nas je bar jednom u životu prišao vreći za boks i pokušao udarati i tada uvideo koliko je u stvari zahtevan sport.

trening za boks

Trening za boks pored samog ringa potrazumeva i druge klasične vežbe sa sopstvenom kilažom: sklekove, trbušnjake, konopac za skakanje i burpee. Za početak odradite nekoliko serija trbušnjaka, sklekova i čučnjeva. Zatim pređite na preskakanje konopca. Ovo su sjajne vežbe koje če poboljšati Vašu pokretljivost i ekspolozivnost, a sa druge strane će Vas dobro zagrejati. Ne preterujte sa ovim vežbama jer Vam najviše snage treba za Shadow boks.

Shadow boks

Shadow boks je jedan od najboljih načina da vežbate kretanje i rad nogu kao bokser. Zamornije je više nego što biste mogli zamisliti. Shadow boks je vežba koja se koristi u treninzima za borbene sportove, posebno, kako mu samo ime kaže, u boksu. Koristi se uglavnom za pripremu mišića pre nego što se osoba koja trenira, bavi jačom fizičkom aktivnošću. U shadow boksu učestvuje samo jedna osoba; učesnik nikoga posebno ne udara. Većina trenera boksa praktikuje da njihovi borci rade shadow boks pre nego što se uključe u bilo koju drugu svakodnevnu rutinu vežbanja. Glavna svrha ove vežbe, osim pripreme mišića za drugu aktivnost, obično je održavanje ritma borca i pokazivanje borcu kako bi izgledali u toj fazi treninga protiv određenog protivnika. Ovo bi moglo biti važno jer borci zamišljaju da se suočavaju sa svojim protivnicima i to obično daje borcima ideju šta treba popraviti.

Bokserski trening kod kuće

Bokserski trening kod kuće može biti izuzetno efikasan i možete izvući brojne benefite iz njega. Dajemo Vam primer bokserskog treninga kod kuće:

Zagrevanje 3 minuta. Preskačite konopac 2 minuta, a zatim se odmorite 30 - 60 sekundi. Ponovite 2 puta za ukupno 3 seta.

Prva runda: Kombinacija udarca desno / levo - Započnite kombinacijom desno /levo ponavljajući je četiri puta. Zatim čučnite dva puta da biste došli do daha i povratili pravilan bokserski stav. Nastavite sa ovom kombinacijom udarac/čučanj 2 minuta.

Pauza jedan minut.

Drugi krug: Kombinacija aperkata - Završite aperkat levom, a zatim desnom, ponavljajući četiri puta. Zatim čučnite tri puta da bi došli do daha i prilagodili bokserski stav. Nastavite ovu kombinaciju 2 minuta.

Pauza jedan minut.

Treća runda: Kombinacija udarca desno/levo - Ponovite istu kombinaciju iz prve runde, fokusirajući se na poboljšanje brzine i forme kroz vežbu. Nastavite sa ovom kombinacijom udarac/čučanj dva minuta.

Pauza jedan minut.

Četvrta runda: Kombinacija levo/desno - U poslednjem krugu kombinovaćete varijaciju prvog kruga sa krugom četiri. Radite kombinaciju levo/desno četiri puta, zatim kombinaciju aperkat četiri puta, a zatim čučnite četiri puta. Trajanje runde 2 minuta.

Pauza jedan minut.

Na kraju hlađenje. Hodajte ili trčite lagano da biste smanjili puls i usporili disanje. Odvojite najmanje 2 minuta da vratite telo u opuštenije stanje. Trening završite sa istezanjem celog tela.

Personalni trener Tatjana Bako

Pozovi Tel 1 Pozovi Tel 2