Motivacija za mršavljenje

Motivacija za mršavljenje je slobodno možemo reći ključ uspeha u ovom procesu i bez nje je prosto nezamislivo istrajati u odluci i izgurati do kraja.

Bilo da je reč o većem višku kilograma ili je to samo posledica posle prazničnih obroka i slavlja pa je reč samo o nekoliko kilograma koje smo dobili naročito posle ovog perioda, donošenje odluke da od danas ili sutra ili narednog ponedeljka prestajemo sa svim preukusmim obrocima i tim neodoljivim slatkišima, je podjednako teška za sve. I zato je jaka volja, motivacija, disciplina, istrajnost i strpljenje nešto što će nas sigurno dovesti do cilja.

Koliko god bili besni na sebe što smo dozvolili da toliko preteramo sa prejedanjem, trenutak kada smo uočili “problem” i čvrsto odlučili da loše navike menjamo za nove, zdrave i korisnije je već pola posla. Ali ovo se odnosi na slučaj kada smo zaista iskreno i duboko u sebi odlučili da uradimo nešto povodom tog viška kilograma. Isti slučaj je i za vežbače koji su redovni u teretani i praktikuju fitness lifestyle. Koliko god voleli i držali se disclipine, kada se opustimo i prepustimo čarima lagodnije i ukusnije hrane i u ovom slučaju, povratak je svakako težak. motivacija za mrsavljenje

Motivacija za mršavljenje lako nestane

Motivacija za mršavljenje je uvek najjača u prvi mah u tom prvom periodu nakon što smo presekli i okrenuli se zdravom životu i navikama. Zbog motivacije i želje da učinimo za sebe najbolje, najčešće se opredeljujemo i za neku od fizičkih aktivnosti poput svakodnevnog džogiranja, odlaska u teretanu, uključivanje na neki od grupnih treninga, angažujemo personalnog trenera, okrećemo se nekom od oblika sporta, a sve u cilju što bržeg i lakšeg skidanja kilograma.

Motivacija za mršavljenje je ogromna i imamo je na pretek, energija u nama je ekspolozivna. Ali kroz lično iskustvo i iskustvo kolega (personalnih trenera na raznim poljima sporta), primetili smo da neretko se dešava da sva ta količina entuzijazma i motivacije kod vežbača brzo opadne, pogotovo kod početnika.

Motivacija za mršavljenje kao i njeno odsustvovanje dolazi iz zajedničkog izvora, a to je ljudski mozak. Kontradiktorno zvuči jer sa jedne strane imamo ogromnu želju da se rešimo tog viška kilograma, a sa druge strane bi se posle 5 dana zdravog režima ishrane počastili tom picom koja tako neodoljivo miriše u lokalu pored naše zgrade. I čvrsto obećamo sebi i sigurni smo da će se završiti na tom jednom parčetu čije kalorije ćemo sigurno sagoreti na sledećem treningu. Ali ipak ne bude samo to jedno parče. Postavlja se pitanje zašto nam se tako lako javi želja za brzom hranom, slatkišima, grickalicama i gaziranim sokovima? Odgovor leži u sledećem:

Svi oblici junk hrane spadaju u visoko kaloričnu hranu i predstavljaju najbrži oblik energije. Naš mozak sve to pamti i seća se da kada smo poslednji put bili gladni da smo pojeli taj čips ili palačinku i da smo mu eksplizivno brzo dali ogromnu količinu energije i to mu se sviđa. E sad, sa druge strane, ako se bacimo u računicu sa kalorijama koje imaju zdrave namirnice, lako se može doći do zaključka da se i od velike količine nepotrošenih kalorija iz zdrave hrane, možemo gojiti.

U čemu je razlika? Kod nezdravih namirnica baza su prosti šečeri koji momentalno dižu nivo šećera u krvi i to se rezultuje brzom sitošću i energijom (ali isto tako i brzom padu nivoa šećera u krvi samo što je to mozgu manje bitna činjenica jer će tražiti još). Zdrave namirnice se temelje na složenim šećerima (složenim ugljenim hidratima) koje nemaju taj efekat naglog skoka šećera u krvi i velikog priliva energije u kratkom roku i u tome je glavni razlog. motivacija za dijetu

Motivacija za dijetu

Motivacija za dijetu uvek može biti činjenica koliko dobrobiti po zdravlje ćete imati kada se prebacite na zdrav režim ishrane. Benefiti zdrave hrane su bezbrojni do te mere da gubitak kilograma postane “nuspojava” zdravih navika. Lično, kada me uhvati kriza za junk food-om, ponekad mi i sama motivacija da nastavim dalje sa dijetom bude činjenica da sam već nekoliko dana istrajala i da fino napredujem u tome i da bi bilo bezveze da prekršim i prekinem ceo proces.

Kada preveziđem tu mentalnu barijeru, najčešće odredim cilj, tačnije do kada ću istrajati u odluci i kada ću sebe počastiti junk obrokom ili cheat day-om. Pokazalo se kao delotvorno i trudim se da se držim toga. U radu sa klijentima, srela sam se različitim motivacijama za dijetu poput određenog značajnog događaja, dana, boljeg ili zbog poboljšanja zdravstvenog stanja, preko izlazaka do potrebe za privlačenjem pažnje suprotnog pola. Svako ima lične razloge i to je sasvim u redu sve dok ne prelazi granice prihvatljivog i ne prelazi u zonu preteranih srazmera.

Personalni trener Tatjana Bako

Ostali tekstovi
Pozovi Tel 1 Pozovi Tel 2