Kako se rešiti celulita?

Celulit je koža sa rupicama koja se obično javlja u predelu butina. Nastaje kada se masno tkivo duboko u koži pripoji na vezivno tkivo.

Procenjuje se da više od 85% svih žena starijih od 21 godinu ima celulit. Celulit kod muškaraca nije tako uobičajena pojava. Celulit se najčešće javlja na butinama jer su one prirodno područje i imaju više masnog tkiva. Drugi faktori koji povećavaju šanse za celulit uključuju:

 • Starost;
 • Estrogen;
 • Porodična istorija;
 • Zapaljenje tkiva;
 • Povećano masno tkivo uzrokovano povećanjem telesne težine;
 • Gubitak kolagena;
 • Loša cirkulacija (čest problem u nogama);
 • Loša limfna drenaža;

kako se resiti celulita

Postoje 3 vrste celulita:

1) Blagi celulit - Površinske rupice sa izgledom „narandžine kore“ i 1 - 4 blaga udubljenja na koži.

2) Umeren celulit - Dublje mreškanje kože sa izgledom „nalik svežem siru“ i 5 - 9 srednjih udubljenja na koži.

3) Teži oblik celulila - Duboko mreškanje kože sa izgledom „nalik na dušek“ i 10 ili više dubokih udubljenja.

Kako se rešiti celulita?

Postoji nekoliko kućnih lekova koji vam mogu pomoći u borbi protiv celulita:

 1. Masaža - Masaža može smanjiti celulit poboljšanjem limfne drenaže. Takođe može pomoći u istezanju tkiva kože. Masaža takođe može pomoći da se rastegle rupice od celulita.
 2. Bioaktivni kolagen peptidi - Studija iz 2015. godine otkrila je poboljšanje celulita kod žena koje su uzimale bioaktivne peptide kolagena. Učesnice su uzimale dnevni oralni dodatak tokom 6 meseci. Kao rezultat, primećeno je smanjenje celulita na njihovim butinama. Poboljšanje je primećeno i kod žena sa umerenom i većom težinom, ali su one sa umerenom težinom zabeležile najviše poboljšanja.
 3. Trudite se da pijete što više vode - Voda je još jedna jeftina opcija koja može pomoći kod celulita. Ne samo da vas održava hidriranim, već voda takođe pomaže u podsticanju cirkulacije i protoka limfe.
 4. Gubitak težine - Gubitak težine takođe može pomoći nekim ljudima sa prekomernom težinom i gojaznošću da smanje celulit. Gubitak viška telesne masti može prirodno smanjiti pojavu celulita. Međutim, imajte na umu da svako sa bilo kojom težinom i dalje može imati celulit. Ako želite da smršate ili tonirate mišiće, uravnotežena ishrana i redovno vežbanje mogu pomoći u smanjenju celulita na butinama.

Vežbe protiv celulita

Određene vežbe za noge i gluteuse mogu pomoći da zategnete kožu u predelu butina. Zauzvrat, možete videti i smanjenje celulita. Evo nekoliko vežbi koje biste možda želeli da isprobate.

 1. ČUČNJEVI - Stanite sa nogama u širini ramena. Nožni prsti treba da su vam usmereni napred. Spustite gluteuse kao da sedite u stolici, pazeći da vam kolena ne prelaze preko nožnih prstiju. Stisnite gluteuse dok se podižete u početnu poziciju, a zatim ponovite.
 2. SKOK ČUČNJEVI - Dok se vraćate u početnu poziciju, lagano ubrzajte i skočite.
 3. ISKORACI - Stanite ispred klupe ili čvrste kutije za vežbanje. Zakoračite na kutiju, jednu po jednu nogu. Vratite se nazad po istom obrascu.
 4. KICKBACKS - Zauzmite položaj na podu tako da ste oslonjeni na kolena i šake. Izbacite jednu nogu iza sebe, angažujući gluteuse i gornji deo butina. Ponovite 12 do 15 puta. Spustite nogu i ponovite na drugoj nozi.
 5. BOČNI ISKORACI - Stanite uspravno sa stopalima u širini kukova. Istupite širokim korakom na jednu stranu. Savijte desno koleno dok gurate kukove nazad dok levu nogu držite ravnom. Držite obe noge ravno na podu tokom iskoraka. Odgurnite se istom nogom da biste se vratili u početni položaj. Ponovite sa drugom stranom, savijajući levo koleno i ispravljajući desno.

Svaka od gore navedenih vežbi vam omogućava da iskoristite svoju telesnu težinu u svoju korist. Takođe možete da koristite ručne tegove i šipke. Uradite 12 do 15 ponavljanja istovremeno. Možete povećati težine ili ponavljanja kako postajete jači. Obavezno se zagrejte pre vežbanja da biste sprečili naprezanje mišića. Ciljajte na 2 do 3 sesije nedeljno, po 30 minuta.

Takođe, trudite se da imate redovnu rutinu vežbanja koja kombinuje aerobne vežbe i trening snage. Aerobne aktivnosti pomažu u sagorevanju masti, dok vežbe snage grade mišiće i pomažu u ukupnoj elastičnosti kože. U kombinaciji, svi ovi faktori mogu pomoći u poboljšanju celulita na butinama. Neke aerobne vežbe koje mogu pomoći u sagorevanju masti uključuju:

 • Biciklizam;
 • Plesanje;
 • Planinarenje;
 • Trčanje(u prirodi ili na trakama za trčanje);
 • Plivanje;
 • Hodanje.

Pored svega ovoga, ključno je pronaći aktivnost u kojoj uživate i držite je se. Ako ste novi u vežbanju, obavezno se prvo proverite sa svojim lekarom pre udravstveno stanje nego što počnete. Takođe, ukoliko niste sigurni u vezi sa izborom pravih vežbi i njihovim izvođenjem, angažujte personalnog trenera u vašem fitnes centru.

Personalni trener Tatjana Bako

Pozovi Tel 1 Pozovi Tel 2