Joga za trudnice

Do sada smo već pisali na temu vežbanja tokom trudnoće. Kao što smo rekli briga o bebi počinje onog dana kada je žena saznala da je ostala u drugom stanju. Biti u kondiciji, ponekad trudnici može da donese jednostavniju trudnoću i lakši porođaj. Pravilno dozirana fizička aktivnost tokom trudnoće i pravilna ishrana pomoći će održavanju fizičke forme i kondicije majke i razvitku ploda. Održavanje svakodnevne rutine tokom trudnoće, može Vam pomoći da ostanete zdrave i da se osećate najbolje tokom ovih meseci, a isto tako će poboljšati Vaše držanje tela i sprečiti neke nelagode kao što su bolovi u leđima i nedostatak snage. Joga Vam u tome može biti od velike koristi. Sama priroda joge je takva da je čine lagani pokreti istezanja bez naglih pokreta i treniranja sa kilažama.

Joga je drevna metoda samorazvoja koja potiče iz Indije. Ona podrazumeva kombinaciju tehnika: fizičkih položaja, vežbi upravljanja energijom putem disanja, relaksaciono-meditativnih vežbi, koncentracije i meditacije. Joga je jedan od šest indijskih filozofskih sistema.

Joga u trudnoći

Joga u trudnoći je izvrstan način da žena ostane aktivna i gipka čak i kada je u drugom stanju. Osim što poboljšava cirkulaciju, joga utiče na smanjenje jutarnjih mučnina, kod napetosti i neraspoloženja, povećava energiju i izdržljivost. Vežbe joge će Vam značiti pred porođaj da se opuste mišići grlića materice, što olakšava i ubrzava porođaj.

Verovatno se pitate da li je bezbedno raditi vežbe joge tokom trudnoće, svih devet meseci. Vežbe joge u trudnoći prilagođavaju se novonastalom stanju trudnice. Potrebno je obratiti pažnju na pokrete i položaje koji pritiskaju stomak. Ukoliko niste sigurne možete se posavetovati sa svojim doktorom i unajmiti joga instruktora pogotovo ukoliko ste početnik. Bitno je i da nabavite udobnu prostirku za jogu uz koju će vežbanje biti još prijatnije.

Prilikom vežbanja, slušajte svoj organizam i izbegavajte položaje koji Vam ne prijaju ili se ne osećate prijanto dok ih izvodite. Ne trebate raditi vežbe koji previše aktiviraju stomačne mišiće. Stomak treba sve vreme da bude opušten. Takođe izbegavajte vežbe koje pritiskaju matericu, a takođe treba izbegavati i uvrtanja i savijanja unazad (most), kao i obrnute položaje (stoj na glavi, ramenima). Ukoliko osetite mučninu ili bilo kakvu nelagodu ili bol tokom ili nakon joge, obavezno odmah prekinite sa vežbanjem.

Joga za trudnice

Joga za trudnice – Iskustva

Joga tokom trudnoće nije imala mnogo naučnih istraživanja ali je uopšteni svetski stav da je sigurna za majku i dete. Ukoliko je vaša trudnoća rizična ili ako imate neke druge komplikacije, naš savet je svakako da se posavetujete sa timom Vaših lekara pre nego što krenete sa jogom. Iskustva trudnica koje su radile jogu su izrazito pozitivna. Nakon sprovedenih ankteta u joga studijima, gotovo svaka trudnica koja je išla redovno na časove joge je izjavila da joj je joga bila od velikog značaja.

Vežbe joge su značajno uticale na ojačavanje mišića leđa, održavanje tonusa mišića i održavanje linije trudnice. U studijima za jogu, pored prijatne atmosfere, mnoge trudnice dobijaju najbolje savete i vežbe tako da im trudnoća i porođaj prolaze lagano i ostaju im kao jedno divno iskustvo.

Mnogim ženama je joga pomogla da prevaziđu sve strahove vezane za porođaj kao i ono što ih čeka u prvim mesecima posle toga. Na časovima joge ćete naučiti pravilne tehnike disanja koje će Vam služiti tokom porođaja. Mnoge žene su nastavile sa jogom dugi niz meseci nakon porođaja, čak i one koje su postale fizički aktivne tokom trudnoće. Zbog pozitivnog iskustva, sigurno ćete od njih dobiti toplu preporuku za časove joge.

Joga za trudnice

Joga za trudnice je odlična jer jača mišiće i celu muskulaturu i povećava razgibanost tela, smanjuje oticanje nogu, poboljšava varenje i spavanje, s takođe pomaže u stvaranju balansa krvnog pritiska. Tehnike disanja pomažu otklanjanju toksina putem poboljšane cirkulacije i metabolizma.

Specijalna joga opuštanja (joga nidra) putem pozitivne sugestije, unapređuje mentalno stanje trudnice. Neki joga učitelji i instruktori grupišu vežbe joge po tromesječima trudnice, ali kriterijumi za pojedine položaje i vežbe ipak zavise od opšte razgibanosti i elastičnosti, zdravstvenog stanja i prethodnog joga iskustva trudnica. Iz tog razloga je nemoguće podeliti joga vežbe i položaje po tromesečjima.

Ukoliko ranije pre trudnoće niste vežbali jogu, možete je započeti u trudnoći ali isključivo uz nadzor instruktora. Joga učitelj će Vas uputiti koji tip vežbi smete da radite i kako da ih radite ispravno. Takođe, naš savet je da ne koristite priručnike i snimke vežbi, zbog toga što niko ne može da Vas kontroliše da li radite ispravno.

Personalni trener Tatjana Bako

Ostali tekstovi
Pozovi Tel 1 Pozovi Tel 2