Medicinska dijeta

Medicinska dijeta je režim ishrane koji savetuju lekari i koje se koristi u zdravstvene svrhe. Ova dijeta se preporučuje svima koji imaju problema sa viškom kilograma, a takođe postoje i podaci da je ovaj način ishrane delotvoran kada imate problema sa probavom i nečistom kožom jer smanjuje apsorpciju masnoća na prirodan način. Dijeta je sama po sebi dosta stroga i restriktivna i ukoliko imate bilo kakavih zdravstvenih problema, savetujemo Vam da se prvo posavetujete sa Vašim lekarom ili nutricionistom pre bilo kakvih mera.

Medicinska dijeta se bazira na redukovanom, odnosno smanjenom unosu ugljenih hidrata i masti. Kada je reč o proteinima, njihov unos je takođe ograničen. S obzirom da je dijeta izuzetno restriktivna, ona je dosta brza i efikasna i pored toga odlična za detoksikaciju čitavog organizma. Sa ovim načinom ishrane možete na potpuno zdrav i bezbedan način izgubiti veliki broj kilograma za kraće od mesec dana.

Vodeći se činjenicom da su je osmislili lekari, u prvi plan se dovodi zdravstveni učinak, a zatim se kao željena posledica navodi kubitak kilograma. Bitno je navesti da se osim masnih naslaga, kao i kod svih drugih restriktvinih režima, gubi i mišićna masa, s toga je bitno uvesti redovnu fizičku aktivnost najmanje tri puta nedeljno ili održati kontinuitet u vežbanju sa tegovima ukoliko ste fizički aktivni od ranije.

medicinska dijeta

Medicinska dijeta VMA

Medicinska VMA dijeta se kao što smo već rekli bazira na redukovanom unosu masti i hidrata, što kao posledica donosi trošenje sopstvenih masnih naslaga, bez yo-yo efekta (vraćanje kilograma u kratkom vremenskom periodu nakon završene dijete). Zbog drastično smanjenog unosa energije kroz namirnice, ovim načinom, telo se na prirodan način primorava da energiju crpi iz sopstvenih masnih rezerva, što dovodi do potrošnje i smanjenja potkožnog masnog tkiva. Princip VMA dijete zahteva doslednost u primeni i ne dopušta apsolutno nikakva odstapanja ukoliko želite da izvučete najbolje od njega.

Tokom trajanja VMA dijete namirnice koje su dozvoljene su: crvena i bela mesa, riba, jaja, zelena salata, određeni mlečni proizvodi, a od napitaka voda, kafa, nezaslađeni čajevi, zeleni i crni čaj i nezaslađena limunada. Radi održavanja balansa hidratacije organizma, potrebno je unositi minimum 2l sveže vode dnevno.

Kada je reč o namirnicama koje je nephodno izbaciti tokom ovog perioda, to su: proizvodi od žitarica, krompir, pirninač, testo, voće, šećer, slatkiši i veštački zaslađivači, margarin, maslac, kikiriki, gazirani napitci, sokovi, alkohol.

Medicinska VMA dijeta se sprovodi u 5 dana koji podrazumevaju 3 glavna obroka (doruča, ručak i večeru), pravilno raspoređena. Doručak je uvek isti i on obuhvata: 1 pomorandžu, 1 dvopek, čaj ili kafu bez šećera. Preporuka je pratiti ovaj režim ishrane 15-21 dan. U tom periodu, trebalo da bi da osećate poboljšanje zdravstvenog stanja i da izgubite i do 10 kg.

Medicinska dijeta – Iskustva

VMA dijeta je prvenstveno bila namenjena osobama sa srčanim problemima kao i pacijentima kojima je neohodno da izgube višak kilograma pre hirurške intervencije. Međutim, ona se pokazala kao delotvorna i efikasna i za zdravu populaciju. S obzirom da je je rok primene VMA dijete do 3 nedelje i da je karakteriše veoma brz učinak, ova dijeta je stekla popularnost. U praksi je zabeleženo da je njenom primenom moguće izgubiti i do 15 kilograma.

VMA dijeta daje brza i pozitivna iskustva apsolutno bezbednog gubljenja masnih naslaga. Ukoliko nakon 3 nedelje postoji još nešto viška kilograma koje želite da izgubite, naš savet je da napravite pauzu od 2 nedelje, a zatim ponoviti tronedeljni ciklus od po pet dana, sa dva dana pauze.

Personalni trener Tatjana Bako

Pozovi Tel 1 Pozovi Tel 2