Trčanjem do zategnutog stomaka – istina ili mit?

Gubitak kilograma zahteva sagorevanje više kalorija nego što unosite, a vežbanje vam može pomoći u tome. Trčanje je odlična opcija, jer sagoreva više kalorija od većine drugih vrsta vežbi jer zahteva angažovanje različitih mišića za naporan rad. Konkretno, intervalni trening visokog intenziteta (HIIT) koji uključuje trčanje sagoreva najviše kalorija u minuti aktivacijom različitih mišića pri njihovoj maksimalnoj snazi. Razlika u kalorijama sagorenih trčanjem u odnosu na druge vežbe potkrepljena je istraživanjima. Na primer, studija sa 12 muškaraca i 12 žena upoređivala je koliko je sagoreno kalorija u trčanju od 1.600 metara od hodanja na istoj udaljenosti i na traci za trčanje i na stazi. Rezultati su pokazali da je trčanje na traci 1.600 metara je u proseku sagorelo 33 kalorije više od hodanja, a trčanje 1600 metara na stazi sagorelo je 35 kalorija više od hodanja. 33–35 kalorija u početku možda ne izgleda kao velika razlika, ali tokom trčanja od 10 kilometara ovo može biti jednako sagorevanju 330–350 kalorija više nego hodanje na istoj udaljenosti.

Uz gubitak kilograma, trčanje može pružiti i razne zdravstvene beneficije, uključujući manji rizik od srčanih bolesti, smanjeni šećer u krvi, manji procenat rizika od katarakte i padova, jača kolena i smanjuje bolove u kolenima.

Sa druge strane postoji jedna od zamki u koju padnu mnogi vežbači, a to je razmišljanje da prelazeći što veće distance, sagoreće više masti na stomaku, ali to nije uvek slučaj. Iako su trčanja na duge staze izvrsna u izgradnji, izdržljivosti i sagorevanju kalorija, nisu nužno najbolja za bavljenje telesnom masnoćom. Da biste izgubili masni pojas oko struka i bokova, najbolje je da neprestano iznenađujete svoj organizam mešanjem rutine treninga.

Trčanje za skidanje stomaka

Trčanje za skidanje stomaka je lako započeti i zahteva minimalnu opremu. Za početak možete da trčite na primer 30 – 45 minuta 3 ili 4 dana u nedelji, uključujući 5 - 7 minuta zagrevanja i 5 hlađenja. Vaš idealan plan treninga bi mogao da izgleda ovako:

Prva nedelja:

5 – 7 minuta zagrevanja;

2 minuta trčanja u vašem prirodnom tempu, a zatim minut hodanja umerenim tempom - ponovite 6 puta;

5 minuta hlađenja.

Druga nedelja:

5 – 7 minuta zagrevanja;

3 minuta trčanja u svom prirodnom tempu, a zatim 2 minuta hodanja umerenim tempom - ponovite 5 puta;

5 minuta hlađenja.

Treća nedelja:

5 - 7 minuta zagrevanja;

4 minuta trčanja u vašem prirodnom tempu, a zatim 2 minuta hodanja umerenim tempom - ponovite 4 puta;

5 minuta hlađenja.

Četvrta nedelja:

5 – 7 minuta zagrevanja;

5 minuta trčanja u vašem prirodnom tempu, a zatim 2 minuta hodanja umerenim tempom - ponovite 3 puta;

5 minuta hlađenja.

Po završetku meseca, pokušajte da napredujete tako što ćete produžavati intervale svojim prirodnim tempom ili manje hodajući između svakog trčanja. Pokušajte da dodate različite stilove trčanja kako bi upotpunili rutinu trčanja.

Trčanje je odličan oblik vežbanja za mršavljenje. Sagoreva puno kalorija, može vam pomoći da nastavite sa sagorevanjem kalorija dugo nakon treninga, može vam pomoći da potisnete apetit i ciljate štetne masnoće na stomaku. Štaviše, trčanje ima mnogo drugih blagodati za vaše zdravlje i jednostavno ga je započeti. Za razliku od mnogih drugih vrsta vežbanja, za trčanje je potrebno malo opreme, može se raditi bilo gde i postoji mnogo načina da se trening učini zanimljivim. Ako vam je teško da se motivišete, pokušajte da pronađete partnera za trčanje ili često menjate rutine kako biste dodali raznolikost svom treningu.

Personalni trener Tatjana Bako

Pozovi Tel 1 Pozovi Tel 2