Autofagija

Autofagija je prirodni, regulisani mehanizam koji uklanja nepotrebne ili nefunkcionalne ćelije u organizmu. Omogućava urednu razgradnju i recikliranje ćelija. Reč „autofagija“ potiče od sredine 19. veka. U svojoj sadašnjoj upotrebi, izraz autofagija skovao je belgijski biohemičar Kristian de Duve 1963. godine.

Autofagija dijeta

Autofagija dijeta je vrsta režima ishrane kojim vaše telo čisti oštećene ćelije i toksine, pomažući organizmu da regenerišete nove, zdravije ćelije. Autofagija dijeta podrazumeva tačan broj sati kada je dozvoljeno konzumiranje hrane i broj sati bez unošenja hrane i pića osim vode. U praksi, to predstavlja 8 sati dnevno kada možete da konzumirate hranu i 16 sati bez unošenja hrane u organizam.

Upravo ovim principom se podstiče proces autofagije gde dajete dovoljno vremena svom organizmu da se isčisti, tačnije da regeriše ćelije. Pored toga, autofagija dijeta će podržati gubitak težine, poboljšaće nivo šećera u krvi, pojačati funkciju mozga i povećati dugovečnost. Autofagija dijeta je još poznata i kao dijeta 16/8 koja kao što smo već spomenuli, uključuje ograničavanje konzumacije hrane i pića koja sadrže kalorije na postavljeni vremenski okvir od osam sati dnevno i uzdržavanje od hrane tokom preostalih 16 sati. Ovaj ciklus se može ponavljati onoliko često koliko želite - od samo jednom ili dva puta nedeljno do svakog dana, u zavisnosti od vaših ličnih preferencija.

Dok druge dijete često postavljaju stroga pravila i propise, 16/8 dijetu je lako pratiti i može pružiti stvarne rezultate uz minimalan napor. Generalno se smatra manje restriktivnim i fleksibilnijim od mnogih drugih dijetalnih planova i lako se može uklopiti u bilo koji način života.

autofagija

Autofagija ishrana

Prateći autofagija ishranu odaberite osmočasovni period i ograničite unos hrane na taj vremenski raspon. Obavezno jedite uravnoteženu, zdravu ishranu tokom perioda ishrane. Pokušajte da uravnotežite svaki obrok sa raznovrsnom zdravom celokupnom hranom, kao što su:

 • Voće: jabuke, banane, pomorandže, breskve, kruške;
 • Povrće: Brokoli, karfiol, krastavci, zelena salata, paradajz;
 • Žitarice celog zrna: kvinoja, pirinač, zob, ječam, heljda;
 • Zdrave masti: maslinovo ulje, avokado i kokosovo ulje;
 • Izvori proteina: meso, živina, riba, mahunarke, jaja, orasi.

Autofagija ishrana takođe podrazumeva konzumaciju niskokaloričnih napitaka poput vode i nezaslađenog čaja i kafe, čak i u periodu bez hrane (16 sati). To vam takođe može pomoći u kontroli apetita, a istovremeno vas održava hidriranim. S druge strane, priželjkivanje ili preterivanje sa nezdravom hranom može negirati pozitivne efekte povezane sa autofagija ishranom i na kraju može više štetiti nego koristiti vašem zdravlju.

Autofagija plan ishrane

Autofagija plan ishrane obično uključuje sledeće osmočasovne intervale:

 • 9:00 do 17:00h;
 • 10 do 18:00h;
 • Od 12 do 20:00h.

U ovim rokovima možete jesti sve obroke i zdrave užine. Redovni obroci su izuzetno važni kako bi se sprečili nagli skokovi i padovi šećera u krvi i kako bi se izbegla preterana glad. U zavisnosti koji vremenski period izaberete, na taj način određujete kada ćete imati prvi, a kada poslednji obrok u toku dana.

 • Ujutru kada se probudite, za početak popite čašu mlake vode, čaja ili limuade i sačekajte da dođe period konzumiranja hrane. Za doručak birajte namirnice obogaćene kvalitetnim nutrijentima poput proteina životnjskog porekla i složenih ugljenih hidrata.
 • U toku dana bi trebalo da imate još jedan „pravi“ obrok. Užine su dozvoljene, pa gledajte da budu u vidu laganog voća ili zdravih masti poput badema i lešnika.
 • Poslednji obrok bi trebao da bude nešto laganiji u odnosu na doručak i ručak. Birajte namirnice baziranje da proteinu životinjskog porekla (meso, riba, jaja) kao i povrće poput zelene salate, karfiola, krastavaca, brokolija, paradajza.
 • Bitno je da ispratite satnicu i da organizujete sve obroke u okviru od 8h.
 • Nakon isteka perioda od 8h, vraćate se na vodu i nekalorične napitke.

Personalni trener Tatjana Bako

Ostali tekstovi
Pozovi Tel 1 Pozovi Tel 2