Kupus dijeta

Kupus dijeta je zapravo dijeta sa supom od kupusa. S obzirom da je izutetno restriktivna, spada u red kratkoročnih dijeta za mršavljenje.

Kao što naziv govori, podrazumeva konzumaciju velikih količina supe od kupusa. Zagovornici ove dijete kažu da vam ona može pomoći da izgubite do 4 - 5 kg u jednoj nedelji, ali mnogi zdravstveni stručnjaci upozoravaju da je dijeta nezdrava i da su njeni rezultati neodrživi. Svakog dana možete jesti i druge namirnice, kao što su obrano mleko, voće ili povrće. Predviđeno je da dijeta traje ne duže od sedam dana u svrhu mršavljenja ili prelaska na dugoročniji plan ishrane. kupus dijeta Ne zna tačno poreklo, ali se svakako može reći da je u pitanju nova dijeta koja je popularnost stekla tokom 1980-ih godina i od tada se zadržala. Iako za sada još uvek nisu urađene studije na temu kupus dijete, zbog niskog unosa kalorija, neminovan je kalorijski deficit koji rezultira gubitkom kilograma. Iako vam je dozvoljeno da jedete neograničene količine supe i određene druge namirnice tokom ove dijete, moramo napomenuti da su izbori namirnica izutezno ograničeni i sa malo kalorija tako da bi na ovom režimu ishrane bilo veoma teško da održite svoju telesnu težinu. Iz tog razloga se kupus dijeta smatra kratkoročnim rešenjem koji daje ekstremne rezultate. Kada ozbiljno ograničite unos kalorija ili izgubite dosta na kilaži, vaše telo reaguje smanjenjem brzine metabolizma, smanjujući broj kalorija koje sagorevate dnevno. Međutim, vaš metabolizam može početi da se smanjuje već nakon tri dana na veoma niskokaloričnoj ishrani. Ovo usporavanje može objasniti zašto je tako teško sprečiti povećanje telesne težine nakon prekida dijete. Sa druge strane, veoma niskokalorične dijete takođe imaju neke prednosti. Istraživanja pokazuju da kada gojazni ljudi slede veoma niskokalorične dijete tokom 4 - 12 nedelja pod nadzorom lekara, mogu da dožive značajna kratkoročna poboljšanja u gubitku težine i metaboličkom zdravlju. Nekoliko studija pokazuje da čak i kratkoročne dijete sa veoma niskim sadržajem kalorija mogu privremeno smanjiti insulinsku rezistenciju, iako su prekratke da bi izazvale velike promene u telesnoj masnoći. Još jedna potencijalna pozitivna strana kupus dijete je to što niste primorani da gladujete, jer možete jesti onoliko dozvoljenih namirnica koliko želite svaki dan. To će vam pomoći da održite motivaciju i istrajete dok ne dostignete cilj. Dijeta takođe uključuje dosta voća i povrća, koji su malokalorični i bogati vlaknima.

Pravila kupus dijete

Dozvoljeno vam je da jedete 1-2 druge niskokalorične namirnice dnevno pored supe. Međutim, važno je ne praviti nikakve druge zamene i piti samo vodu ili druge napitke bez kalorija, kao što je nezaslađeni čaj. Često se preporučuje dnevni multivitamin jer ishrana može imati malo određenih hranljivih materija. Kupus dijeta recept Sastojci:
 • 2 velika luka;
 • 2 zelene paprike;
 • 2 konzerve paradajza;
 • 1 veza celera;
 • 1 glavica kupusa;
 • 3 šargarepe;
 • 1 pakovanje pečuraka;
 • 1 – 2 supe u kocki (opciono);
 • 6 - 10 šolja vode.
Uputstvo za pripremu:
 1. Povrće iseckajte na kockice.
 2. U velikoj šerpi propržite luk na malo ulja (najbolje maslinovo).
 3. Zatim dodajte preostalo povrće i prelijte vodom i dodajte supu u kockicama ili druge začine po želji.
 4. Ostavite sve da proključa, a zatim smanjite na srednju vatru. Pustite da se povrće krčka dok ne omekša, oko 30-45 minuta.
Personalni trener Tatjana Bako
Pozovi Tel 1 Pozovi Tel 2