Kako opremiti kućnu teretanu?

Pri odabiru opreme za kućnu teretanu treba prvo razmisliti o cilju koji želimo da postignemo: nabacivanje mase, kardio trening ili samo čista rekreacija. Naravno uz sve to se mora voditi računa o kvalitetu opreme.

Vežbanje kod kuće je danas sve popularnije. Velika konkurencija u industriji proizvodnje fitnes opreme je sve veća tako da je cena fitnes rekvizita sve manja. To dovodi do situacije u kojoj i prosečan čovek može sebi da priušti kvalitetne fitnes sprave za vežbanje kod kuće.

Drugi razlog je moderan način života koji traži puno vremena od modenog čoveka, posebnu u gradovima. Ljudi posle posla ne žele još vremena da potroše na put do fitnes centra nego bi radije trenirali u svom domu i tako uštedeli malo dragocenog vremena.

Šta je potrebno za opremanje kućne teretane?

Ako imate samo malo tegova, prostirku za vežbanje, možda neku fitnes klupu to je već oprema sa kojom može da se izvede trening. Još ako bi mogli uz to da pridodate sobni bicikl ili traku za trčanje već bi imali ozbiljnu opremu za vežbanje.

Postoji par stvari o kojima treba voditi računa pri odabiru opreme za kućnu teretanu. Najpre treba da znamo koji cilj želimo da postignemo:

 1. Nabacivanje mase i snage,
 2. Kardio trening i kondicija,
 3. Samo rekreacija.

Nabacivanje mase i snage

Za ovu namenu možemo koristiti nekoliko fitnes sprava i rekvizita. Tegovi su jedna od bitnijih stavki, kako bučice tako i jednoručne šipke za tegove, EZ šipke. Sa ovim bi mogli da pokrijem dobar deo treninga za ruke, biceps i triceps. Uz ovo bi mogli da dodamo i neku fitnes klupu za benč pres npr. ili možda univerzalnu klupu za trbušnjake. Takođe, dobar izbor bi bio i univerzalna sprava za zgibove i propadanje alternativno sama šipka za zgibove ako nemate više mesta za univerzalnu spravu.

Kratak rezime gore pomenute fitnes opreme:

 1. Jednoručni tegovi (bučice),
 2. Šipke za tegove,
 3. Fitnes i bendž klupe,
 4. Univerzalne fitnes sprave.

Kardio trening i kondicija

Kada je u pitanju sticanje i održavanje kondicije kao i skidanje masnih naslaga nema puno dileme o opremi koju možemo koristiti. Tu su pre svega trake za trčanje, sobni bickli, orbitrek a možda bi mogli da pridodamo i neki steper. Dakle, na vam je izbor. Izaberite ono što bi vam najviše odgovaralo. Sve ova oprema ne zahteva neko posebno iskustvo i znanje tako da je svako može koristiti. Ovo se posebno odnosti na trake za tračanje i sobne bicikle. Sa ovom opremom će te steći kondiciju, smršati, osloboditi se stresa i zabaviti. Inače, traka za trčanje je omiljena fitnes sprava autora ovog teksta :).

Oprema za kućnu teretanu

Još jednom da ponovimo koja je najbolja fitnes oprema za kardio trening:

 1. Trake za tračanje,
 2. Sobni (kućni) bicikli,
 3. Orbitrek,
 4. Steperi.

Fitnes oprema za rekreaciju

Kod izbora fitnes opreme za rekreaciju nema posebnih pravila. Odabraćete ono što vam najviše prija da vežbate. To može da bude kobinacija sprava za masu i sprava za kardio trening.

Mi bi uz sve ove gore izbore pridodali i nezaobilazne klupe za trabušnjake. To možda jeste jedna od "manje popularnih" sprava ali su trbušnjaci definitivno jedna od najvažnijih mišićnih partija i ponos svih onih koji se mogu pohvaliti "pločicama".

Kvalitet je jako bitan faktor pri odabiru fitnes opreme za bilo koju namenu

Ostalo nam je još samo da kažemo da pri odabiru fitnes opreme moramo voditi računa i o kvalitetu iste. Dakle, sledeći faktori su jako bitni:

 1. visok stepen ergonomije,
 2. dobar odnos cena/kvalitet,
 3. jednostavna upotreba,
 4. dugotrajnost i izdržljivost,
 5. bezbednost.

Dakle, sve smo vam rekli. Sada je izbor na vama :)

Pozovi Tel 1 Pozovi Tel 2