Idealna težina?

Mnogi ljudi žele da znaju odgovor na ovo pitanje: koja je moja idealna težina? Međutim, ne postoji jedinstvena i univerzalna idealna težina za svakog pojedinca.

Razlog toga je zato što je svaki organizam poseban i svi smo različiti i zbog toga različiti faktori igraju ulogu u određivanju idealne težine svake osobe. Ovi faktori mogu biti biološki, kao što su starost, visina i pol, ali i mentalni koji mogu biti jednako važni. Svako od nas može definisati svoju idealnu težinu kao onu sa kojom se oseća najudobnije.

idealna tezina

Idealna težina za visinu

Postoje neki opšti parametri na osnovu kojih može da se odredi idealna težina svakog pojedinca u odnosu na visinu, pol i godine, a to su: BMI (body mass index), WHR i WtHR (waist to hip ratio) i procentat telesne masti. Njihovo kombinovanje može biti najbolji način da se dobije precizna slika o tome da li osoba treba da razmisli o upravljanju svojom težinom. Svako ko je zabrinut u vezi sa svojom težinom, veličinom struka ili građom tela treba da razgovara sa lekarom ili nutricionistom koji može da vas posavetuje o odgovarajućim opcijama.

BM Indeks se određuje u odnosu na visinu i kilažu. Idealna težina prema BMI se određuje na odnosu njegovih sledećih parametara:

  1. BMI manji od 18,5 znači da osoba ima manju težinu;
  2. BMI između 18,5 i 24,9 predstavlja idealnu težinu;
  3. BMI između 25 i 29,9 označava prekomernu težinu;
  4. BMI preko 30 ukazuje na gojaznost.

Glavni problem kod ovog parametra je što BMI uzima u obzir samo težinu i visinu, a potpuno izuzima mišićnu masu. Iz ovog razloga, npr. sportisti visokih performansi koji su uvek u dobroj formi i imaju malo telesne masti mogu imati visok BMI jer imaju više mišićne mase, ali to ne znači da imaju preveliku težinu za svoju visinu.

WHR osobe upoređuje njen struk sa veličinom kukova. Visok WHR ukazuje na to kada pojedinac ima veći nivo visceralne masti, masti u trbušnoj regiji koja se stvara oko glavnih organa. Što je veći obim struka u odnosu na bokove, veći je rizik. Iz tog razloga, WHR je koristan alat za izračunavanje da li osoba ima umerenu težinu.

Kada je reč o WtHR, da bi izračunali WtHR, potrebno je da podeliti veličinu struka sa svojom visinom. Rezultat 0,5 ili manji, ukazuje na umerenu težinu.

Procenat telesne masti je težina telesne masti podeljena sa njenom ukupnom težinom. Ovo merenje uključuje i esencijalnu i uskladištenu telesnu mast. Pojedincu je potrebna esencijalna mast da bi preživela - ona ​​je ključna za razvoj mozga, koštane srži, nerava i membrana. Skladišna mast je masno tkivo koje štiti unutrašnje organe u grudnom košu i stomaku, a telo je može iskoristiti ako je potrebno za energiju.

Idealna kilaža

Idealna telesna kilaža i prilagođena telesna težina se često klinički koriste za prilagođavanje doziranja leka, pomažu u proceni bubrežne funkcije i farmakokinetike kod izrazito gojaznih pacijenata. Pored toga, idealna kilaža je optimalna težina povezana sa maksimalnim životnim vekom za datu visinu. Idealna telesna kilaža koja se procenjuje na osnovu visine ne uzima u obzir starost, rasno poreklo ili mišićnu masu. Za muškarce se koristi Devine formula, a za žene Robinsonova formula. Obrazloženje za ovu modifikaciju je saznanje da Devine formula potcenjuje idealnu telesnu težinu kod žena, a Robinsonova formula ima loš učinak kod visokih muškaraca.

U medicini, idealna kilaža možda nije uvek u skladu sa nesrazmernim BMI, signalnim pokazateljem osnovnog zdravstvenog problema koji zahteva hitnu negu i lečenje bolesti. Kada je reč o uticaju treninga na postizanje idealne kilaže i popravljanju opšteg zdravstvenog stanja, energične vežbe ili poslovi koji uključuju redovan fizički napor mogu pomoći u otklanjanju dijabetesa tipa 2, ublažavanju hipertenzije (visok krvni pritisak) i smanjenju učestalosti srčanih i moždanih udara.

Personalni trener Tatjana Bako

Ostali tekstovi
Pozovi Tel 1 Pozovi Tel 2