EMS TRENING

EMS (elektro - mišićna stimulacija) trening je novi način vežbanja bez potrebe da provedete sate u teretani.

Samo jedna ili dve 20-minutne sesije nedeljno su sve što vam je potrebno da napravite savršeno izvajano telo na plaži. EMS funkcioniše tako što šalje niskofrekventne električne impulse kako bi stegli mišiće dok vežbate. Ukratko, u osnovi je trostruko vežbanje za pola vremena. Dok vežbate, vaši mišići se stežu i opuštaju, a dodatni impuls iz mišića primenjuje se kroz odelo za celo telo koje sadrži elektrode ili mnoštvom manjih elektroda zalepljenih za kožu. Vaši mišići doživljavaju dodatno povećanje kontrakcije, a time i još efikasniju stimulaciju.

Šta je EMS trening?

EMS trening podstiče vaše telo da uđe u stanje visokog metabolizma, pomažući vam da tonirate i oblikujete svoje telo. Dok uređaj radi na vašim mišićima, primetićete i poboljšanu mišićnu snagu i izdržljivost.

Teorija koja stoji iza EMS ili EMA obuke je zapravo prilično jednostavna. Motorni živci provode električne impulse do skeletnih mišića, uzrokujući njihovu kontrakciju. Međutim, tokom EMS/EMA treninga mišići se stimulišu električnim impulsima izazvanim odelom. EMS koristi niskofrekventnu struju za stimulaciju motornih neurona kako bi izazvao mišićnu kontrakciju. Nasuprot tome, struja srednje frekvencije koja se koristi u EMA treningu izaziva trenutne kontrakcije mišića bez stimulacije motornih neurona. Dok su dobrovoljne kontrakcije mišića visoko regulisane i događaju se samo kada je to potrebno, EMS/EMA trening stimuliše značajno veći broj mišićnih vlakana. Rezultat je da mišići rade više.

ems trening

Kada koristite EMS uređaj, biće vam potrebno neko vreme da se naviknete na ovaj tip treninga. Iako EMS trening ne boli, osetićete peckanje na nosivom uređaju. Ovo je potpuno normalno, osećaj koji možete da osetite jasan je pokazatelj da uređaj aktivira i stimuliše vaše mišiće tokom vežbanja.

Međutim, nije dovoljno jednostavno obući odelo puno elektroda i pustiti ih da energiziraju telo. Električna stimulacija mišića deluje samo u kombinaciji sa vežbama za celo telo. Obuku mora nadgledati kvalifikovano osoblje, jer povrede najčešće nastaju kao rezultat nekvalifikovanih trenera ili previsokog ritma aktivnosti.

EMS trening kontraidikacije

EMS trening je kontraindikovan kod pacijenata sa ugrađenim elektronskim uređajima kao što su pejsmejkeri, implantirani defibrilatori, neurostimulatori ili pumpe za bol zbog potencijalnih električnih smetnji. Kao kriterijumi za isključenje spominju se razne bolesti ili stanja. Neka stanja koja se karakterišu kao kontraindikacije su: maligne bolesti ili srčana insuficijencija. Ukoliko želite da počnete sa EMS treninzima, neophodno je da se prvo obratite lekaru.

Lekarski pregled može da isključi moguće kontraindikacije. Bolesti koje nisu kompatibilne sa električnom stimulacijom uključuju neke slučajeve kao što su još i metaboličke bolesti, autoimune bolesti, sve druge kardiovaskularne bolesti, bolesti disajnih organa, upotreba lekova ili dijetetskih suplemenata. Takođe, EMS trening se ne preporučuje osobama koje su starije od 50 godina.

Posebno se EMS trening zabranjuje trudnicama. Mišićna napetost koju proizvodi EMS u abdomenu, bokovima i karličnom dnu štetna je za fetus. Takođe su štetni zategnuti pojasevi i toplota koju stvara ova vrsta treninga. Štaviše, krv teče do udova tokom treninga što uzrokuje nedovoljan protok krvi u predelu abdomena. Sve ovo izaziva rizik od pobačaja.

Mnogi smatraju da je EMS/EMA trening veći izazov od normalnog vežbanja, a istovremeno i manje dugotrajan. Istovremeno, znatno je skuplji od drugih oblika vežbanja. Međutim, broj studija na ovu temu je trenutno ograničen, što znači da nema pouzdanih podataka o razlikama između EMS/EMA i klasičnog treninga snage. Ipak, EMS i EMA treninzi nude alternativu redovnim treninzima snage i zanimljiva su opcija za one koji nemaju mnogo vremena.

Personalni trener Tatjana Bako

Pozovi Tel 1 Pozovi Tel 2