Vezbanje i zdravlje

Po mnogim istraživanjima vežbanje predstavlja suštinski deo zdravog životnog stila. Osim što pomaže da smanjite telesnu težinu I budete u kondiciji, vežbanje smanjuje i rizik za nastanak mnogih oboljenja.

Po mnogim istraživanjima vežbanje predstavlja suštinski deo zdravog životnog stila. Osim što pomaže da smanjite telesnu težinu I budete u kondiciji, vežbanje smanjuje i rizik za nastanak mnogih oboljenja.

vezbanje i zdravlje

Lekari ističu da je jedan od najbitnijih preduslova za očuvanje zdravlja redovna fizička aktivnosti. Brojna naučna istraživanja su pokazala da vežbanje osim što čuva zdravlje, sprečava razvoj mnogih bolesti i pomaže u oporavku obolelih.

Vežbanje i zdravjle su povezani

Vežbanje treba da bude u skladu sa individualnim potrebama, jer jedino tako daje rezultate. Da bi efekti lečenja obolelih od srčanih bolesti , gojaznosti, dijabetesa , bili maksimalni potrebno je da vežbanje bude tačno određenog intenziteta, trajanja, oblika i frekvencije.

U fizičku aktivnost ne spada samo treniranje, trčanje, plivanje, teretana, već i svi fizički poslovi koje obavljate u kući, dvorištu, bašti, voćnjaku, njivi.

Vežbanje možemo podeliti na lagano, umereno i intenzivno.

Ukoliko imate neko hronično oboljenje pre početka vežbanja posavetujte se sa lekarom.

Svaka vrsta vežbanja ima svoje koristi i efekte.

Vežbanje nije samo za skidanje kilže

Osim gubljenja telesne težine redovno vežbanje ima I mnoge druge prednosti. Ukoliko redovno vežbate imate više šansi da živite duže i da vam se popravi kvalitet života. Istraživanja su pokazala da je fizička nespremnost isto opasna po zdravlje kao i pušenje. Osobe koje su fizički aktivne imaju upola manji rizik za nastanak srčanih oboljenja. Redovno vežbanje smanjuje krvni pritisak, nivo holesterola, rizik od šloga, šećerne bolesti, osteoporoze, pomaže kod nesanice. Jednom rečju pruža bolji kvalitet života u poznim godinama, pa su stoga osobe koje redovno vežbaju u starosti aktivnije. Po nekim istraživanjima koja su ražena u Americi dokazano je da vežbanje po pet minuta tri puta nedeljno smanjuje rizik od demencije.

Vežbanje nije uspešno samo u borbi protiv viška kilograma već je lek za skoro sve zdravstvene probleme. Vežbanje je prevencija zdravstvenih problema.

Bolji kvalitet života, dobijanje samopouzdanja, sticanje imuniteta, povećanje nivoa energije, estetski izgled , oslobađanje od stresa su razlozi zašto treba vežbati.

Što ste više fizički aktivni, veća će biti i korist po Vaš organizam i opšte zdravlje. Kada se sve uzme u obzir fizički aktivne osobe žive duže i zdravije.

Pozovi Tel 1 Pozovi Tel 2