Trening posle korone

Osećali ste se bolesno, testirali ste se i nalaz je bio pozitivan. Sada, kada je sve prošlo, postavlja se pitanje kako i kada je najbolje da nastavite ili da počnete da vežbate posle korone?

U ovoj fazi pandemije, stotine hiljada ljudi su pozitivni na Covid svakog dana. Simptomi se mogu dramatično razlikovati, ali čak i blagi slučajevi će zaustaviti rutinu treninga na nekoliko dana.

trening posle korone

Nakon perioda neaktivnosti, telo gubi snagu i vaša aerobna kondicija se smanjuje. Vrlo je moguće kada se vratite na trening posle korone, da će kvalitet biti možda solidno lošiji nego ranije. U početku verovatno nećete moći da trčite tako brzo i lako kao obično ili da podignete težinu kao na poslednjem treningu pre nego što ste osetili simptome infekcije. Da biste se vratili svojoj rutini treninga posle korone ili povrede ili bilo koje bolesti, potrebno je da pre svega imate dosta strpljenja i odlučnosti kao i da pažljivo planirate aktivnosti da biste bezbedno postigli optimalne rezultate, i što je još važnije, sprečili ozbiljne negativne ishode.

Trening nakon korone

Trening nakon korone je stvar kojoj se raduju kako vrhunski sportisti, tako i rekreativci. Povratak treningu nakon korone može biti spor (i frustrirajući) proces. Zbog toga smo izdovjili tri saveta koji vam mogu biti od koristi:

  1. Slušajte svoje telo. Ako osećate simptome kao što su bol u grudima ili lupanje srca, odmah prestanite da vežbate i konsultujte se sa svojim lekarom.
  2. Bez žurbe i forsiranja. Ne pokušavajte da se „probijete“ kao nekada. Preporučuje se da sportisti svih uzrasta i profesionalnosti treba da prate postepeni napredak da bi se vratili vežbanju. To znači da ćete verovatno morati da produžite vreme i intenzitet svojih vežbi. Počnite sa sporim hodanjem i ako procenite da je taj intezitet previše lagan, pokušajte sa brzim hodanjem sledećeg dana. Zatim produžite vreme koje hodate. Postepeno gradite proces oko 1 do 2 nedelje pre nego što se vratite na intezitet treninga koji ste imali pre korone.
  3. Budite strpljivi. Čak i ako ste trenirali za maraton pre nego što ste se zarazili, verovatno ste primetili da se vaše telo malo promenilo, što zahteva dodatni oprez. Ne forsirajte se, već pružite svom telu dovoljno vremena da se vrati na put stare kondicije i snage.

Trening posle preležane korone

Pored navedenih saveta, trening posle preležane korone bi trebao da ima unapred osmišljen plan.

POČNITE SA KARDIOM - Kada se razbolite od virusne infekcije, vaše telo postaje bojno polje u kome se bela krvna zrnca bore protiv virusa. Poput ruševina nakon bitke, vaši mišići će biti oslabljeni i nesposobni da tolerišu napor koji su mogli pre bolesti. Zbog toga je dobra ideja da se prvo usredsredite na lake kardiovaskularne vežbe i sačuvate dizanje tegova i rad snage za kasnije. Plivanje, eliptično trčanje, vožnja bicikla ili lagano trčanje su dobre opcije dok se opuštate - izbegavajte vežbe koje stavljaju veliki stres na vaše mišiće.

SLUŠAJTE SVOJE SRCE - Praćenje otkucaja srca može vam pomoći da smanjite intenzitet, osiguravajući da ne prekoračite svoje granice. To je takođe dobar način da vidite tačno gde se nalazite u smislu vaše prethodne kondicije.

DRŽITE SE PRAVILA 50% - Iako se fokusirate na kardio, nemojte preterivati da biste nadoknadili nedostatak snage. Za svoje prve kardio vežbe nakon korone idite na kraće trčanje, vožnju, plivanje ili druge kardio aktivnosti. Ako ste nekada izvodili trening 30 minuta, sada počnite sa sesijom od 15 minuta.

POLAKO POVEĆAJTE INTENZITET VEŽBANJA - Ako je vaš oporavak na pravom putu i ​​vaše telo dobro reaguje na vežbe niskog intenziteta nekoliko dana, možda ćete biti u iskušenju da skočite do 100%. Međutim, dodavanje previše intenziteta prebrzo i prerano nikada nije dobra ideja – sačekajte malo dok ne uradite intervalni trening visokog intenziteta. Postepeno dodajte veći obim vežbanja: prvo povećajte na 60%, a sledeće nedelje na 75%.

NEKA VAS VODI UMOR (I VAŠE TELO) - Bez obzira da li ste u režimu oporavka ili u vrhunskoj formi, uvek slušajte svoje telo. Kada se vratite treningu posle preležane korone, posebno je važno da obratite pažnju na sve znake iscrpljenosti.

Personalni trener Tatjana Bako

Pozovi Tel 1 Pozovi Tel 2