Ishrana posle preležane korone

Mnogi ljudi tokom simptoma korone (a i tokom oporavka) iskuse gubitak apetita i smanjen unos hrane. Kada su svi simptomi nestali, normalno je da se i dalje ipak osećate umorno, a i oporavak će možda potrajati.

Možda ćete primetiti da imate poteškoća sa obavljanjem svakodnevnih stvari poput kupovine, pripremanje hrane kao i teškoćama da jedete normalne količine porcija. Možda imate neke nove simptome povezane sa COVID-om, kao što su promene mirisa i ukusa, otežano disanje, suva usta, mučnina i zatvor. Svi ovi simptomi mogu uticati na unos kvalitetnih namirnica koje su vam neophodne za obavljanje svakodnevnih aktivnosti i takođe može odložiti oporavak. Pravilna ishrana je važna jer su vašem telu potrebni energija, proteini, vitamini i minerali da bi vam pomogli da se oporavite. Optimalan unos proteina i hrane bogate energijom pomaže vam u obnavljanju mišića, održavanju imunološkog sistema.

Ishrana posle kovida

Bez obzira na težinu koju sada imate, vraćanje mišićne mase koju ste izgubili i povratak eneregije i kondicije koju ste imali pre kovida, gotovo će vam biti nemoguće bez adekvatne ishrane. Da biste podstakli svoju aktivnost, potrebno je da obezbedite dovoljno energije (kalorija) i proteina putem ishrane i vitamina. Vitamini koji su vam neophodni su:

Multivitaminske tablete i mineralni suplementi – Ako jedete samo male količine hrane ili ne možete da jedete sve preporučene grupe hrane, idealna alternativa je uzimanje multivitaminskog i mineralnog suplementa. Takođe razni sirupi i slični oralni napitci kao dodatak ishrani, su prava vitaminska bomda jer su bogati vitaminima i mineralima.

Vitamin D – Ako se ne osećate dovoljno dobro da redovno provodite vreme napolju ili imate tamniju boju kože, vaše telo možda neće moći da proizvede dovoljno vitamina D. U ovim situacijama, uzimajte dnevni dodatak vitamina D koji sadrži 10 mikrograma dnevno. Možete ih kupiti u većini supermarketa i apoteka.

Kalcijum - Hrana bogata kalcijumom je neophodna za održavanje koštane mase koju imate. Unošenje 1000 - 1200mg kalcijuma svaki dan, takođe u podeljenim količinama tokom dana, za zdravlje kostiju je imperativ. Vaše telo može da apsorbuje samo 500mg kalcijuma odjednom.

Omega 3 masne kiseline - Omega 3 masne kiseline (Omega 3) mogu pomoći u smanjenju viška upale u organizmu. Dok se oporavljate, vaše telo može da doživi značajnu količinu upale kao rezultat borbe protiv infekcije, tako da bi konzumacija izvora omega 3 na bazi hrane mogla biti od pomoći.

I posle ali iznad svega hidtatacija. Uvek je važno da ostanete dobro hidrirani. Kako starimo, kada smo bolesni i kada je apetit nizak, žeđ ili telesni signal da nam je potrebna voda nije tako precizan u održavanju naših potreba za tečnošću. Dakle, kao i jelo, dobra je ideja piti po određenom rasporedu. Pored toga, mi zapravo bolje apsorbujemo tečnost kada pijemo pomalo tokom dana, umesto da pijemo mnogo tečnosti odjednom.

Hrana za oporavak od korone

Za mnoge je oporavak od korone je dug proces. Ali čak i nakon toga, neophodno je održavati nivo imuniteta tela kako bi se sprečili drugi zdravstveni problemi. Jedan od najboljih načina da to uradite je dobra ishrana i plan ishrane. Konzumiranje raznovrsne zdrave hrane pomoći će vam da se oporavite i povratite snagu. To su:

Proteinska hrana koja podrazumeva: Meso, riba, jaja, pasulj, mahunarke i mesne alternative kao npr. kuorn ili tofu.

Mlečni proizvodi: Mleko, prehrambeni proizvodi, uključujući sir i jogurt i alternative mleka kao što su kokosovo i bademovo mleko obogaćeno kalcijumom.

Voće i povrće: Jedna porcija = 80g svežeg, smrznutog ili konzervisanog (voće treba da bude u sopstvenom soku), jedna kašika sušenog ili najviše 150ml voćnog soka.

Hrana bogata skrobom: Pirinač, krompir, žitarice, rezanci, testenine i hleb. Kada je moguće, birajte sorte celog zrna.

Ulja i namazi: Ciljajte na nezasićene vrste kao što su ulja ili namazi na bazi kokosa, maslina ili uljane repice.

Kada pravite plan ishrane, gledajte da polovina vašeg tanjira sadrži salatu/povrće, četvrtina da sadrži proteine i poslednja četvrtina da sadrži skrobne ugljene hidrate.

Personalni trener Tatjana Bako

Pozovi Tel 1 Pozovi Tel 2