Fitnes - pozitivni uticaj na zdravlje

Fizička aktivnost pozitivno utiče na zdravlje ljudi što je dokazano i mnogobrojnim naučnim radovima.

fitnes

Fitnes danas ima veoma važnu ulogu u borbi protiv stresa, doprinosi poboljšanju fizičke I mentalne kondicije. Za dobro stanje organizma potrebno je upražnjavati redovno vežbanje na fitnes spravama umerenog intenziteta.

Učlanjenje u fitnes klub ili teretanu pomoći će Vam da se redovnije bavite fizičkim aktivnostima i da brže napredujete. Ukoliko volite da vežbate u svojoj kući ili stanu, nabavka nekoliko fitnes sprava poput pilates lopte, gume za istezanje, par tegova male težine, strunjače, će vam biti dovoljno za najveći broj fitnes vežbi. Vežbajte uvek u isto vreme, jer tako stvarate naviku da fitnes vežbe postanu deo Vašeg života.

Fitnes za dobru kondiciju

Aerobna izdržljivost ili kondicija je najvažnija sposobnost za očuvanje vašeg zdravlja. Aerobnim treningom aktivirate veći broj mišićnih grupa, vežbama izdržljivosti direktno delujete na rad organa za disanje I kardiovaskularni sistem, poboljšavate cirkulciju u organizmu. Prilikom aerobnog treninga kiseonik dopire do svih ćelija u organizmu a ujedno oslobađate toksine i ugljen dioksid iz organizma.

fitnes

Kardiovaskularnu kondiciju takođe postižete upražnjavanjem fitnesa. Slab rad srca i slabu cirkulaciju poboljšaćete fitnes vežbama. Poznato je da je srce mišić koji reaguje na fitnes vežbe poboljšanjem svog rada. Brzo zamaranje znači da imate slabu kondiciju. Fitnes vežbama na steperu postiže se poboljšanje kondicije to jest bolja izdržljivost organizma.

Odaberite fizičke aktivnosti u zavisnosti od vaših sposobnosti i sklonosti, znanja i mogućnosti. Najbolje je kombinovati više oblika fizičke aktivnosti. Redovna I kontinuirana fizička aktivnost pruža vašem telu I fizičko I duhovno zadovoljstvo.

Previše vežbanja može biti štetno po organizam isto kao i dugotrajno sedenje. Zato ne preterujte u aktivnom vežbanju. Nakon napornih fitnes vežbi dajte telu dovoljno vremena da se oporavi. Ukoliko posle vežbanja imate simptome poput zamora, nesanice, gubitka apetita, preosetljivost mišića, znajte da ste vaše telo preforsirali . Napravite pauzu i odmorite organizam.

Fitnes i ishrana

Uz pravilan režim vežbanja, potrebno je iimati pravilan režim ishrane. Jedite zdravo, unosite u organizam dovoljno tečnosti, provodite vreme na svežem i čistom vazduhu.

Dobro fizičko i psihičko zdravlje, odličnu fizičku kondiciju postićićete upražnjavanjem fitnesa vežbi jer je fitnes više od vežbanja.Visok stepen zdravlja doprineće i kvalitetnijem životu.

Ostali tekstovi
Pozovi Tel 1 Pozovi Tel 2