Traka za trčanje

Traka za trcanje(eng. treadmill) se koristi vec skoro dva veka, kao verovali ili ne sprava za mucenje i kaznjavanje, kao sredstvo za testiranje i lecenje pacijenata, pripreme vojnika, a kasnije i za masovnu upotrebu u fitnes industriji na cemu cemo se i zadrzati u daljem tekstu.

Traka za trcanje za masovnu upotrebu i svetu vezbanja je razvijena od strane William Staub-a, mehanickog inzenjera. Staub je na ideju dosao nakon sto je procitao knjigu ’’Aerobics’’ Kenneth Cooper-a.

Danasnja traka za trcanje predstavlja osnovnu sprave te vrste i raspolaze sa promenljivim nagibom od -5 % do +25 % i brzinom do 25 km/h. Zbog stabilnijih uslova testiranja i manje verovatnoce da vezbac narusi protokol jer sada podloga diktira tempo kretanja, a ne vi, traka je bolja solucija od trcanja napolju za pocetnike. Oko podesavanja same sprave i opterecenja koje odgovara vasem trenutnom fizickom stanju konsultujete trenera pogotovo ako je prvi put koristite.Traka za trcanje

Traka za trcanje je pretezno aerobna sprava, sto znaci da se koristi uglavnom za povecanje potrosnje kiseonika (VO2max). Sa porastom VO2max raste i aerobna sposobnost pojedinca, tj. povecava se izdrzljivost. Pisem uglavnom jer traka moze biti i anaerobnog karaktera, dakle moze se koristiti u kratkim intenzivnim intervalima (sprintevima) za efektnije sagorevanje potkozne masnoce, sto se danas mnogo vise praktikuje nego dugotrajno setanje ili trcanje jednom brzinom koje ima manje efekta od prethodno navedenog. Jedna predrasuda manje, traka za trcanje je efektnija ukoliko je koristite za brzo hodanje nego za trcanje jer je hodanje mehanicki mnogo efektnije nego trcanje za isto provedeno vreme. Ne zvuci bas logicno, ali verujte da jeste, nauka je dokazala, a mnogo vezbaca se uverilo u to. Prednost hodanja je jos i ta sto nemate toliki stres na zglobovima (skocni, koleno i kuk) kao kod trcanja. Ovo je veoma bitno kada se radi o gojaznim ljudima, ljudima sa povredama ukrstenih veza kolena, starijim osobama i obolelim od osteoporoze, artroze i slicnih oboljenja.

Programiranje i doziranje uvek zavisi od pojedinca, ne moze se praviti plan i program na za vise ljudi istovremeno.Uzima se u obzir pol, starost, posao koji obavljaju, fizicka spremnost, istorija bolesti i povreda.Traka za trcanje zahteva dobru koordinaciju pri prvom koriscenju, prvih par minuta ce biti neobicno kretati se, nakon toga bez vecih poteskoca.Brzina kretanja je subjektivna.U zavisnosti od cilja razlikuju se i programi na traci. Primera radi, ako je cilj povecanje snage rade se intervali od po 1 minut na 80 % od maksimalne srcane frekvence sa pauzom od po 30 sekundi do 1 minut hoda na 50 % i tako u 10 krugova. Ovo je samo jedan od primera za naprednije vezbace i sportiste. Za pocetnike i rekreativce preporuka je da ne prelaze 60 % jer je to optimalan nivo na kom su adaptacije organizma najbolje.

Sve gore navedeno dovodi do zakljucka da je traka za trcanje jedan od osnovnih sprava u svetu fizicke aktivnosti i zdravlja ali necemo zanemariti ni ostale o kojima ce biti reci u nekim od narednih tekstova.

Pise: Gordan Stankovac, fitnes instruktor, DIF

Ostali tekstovi
Pozovi Tel 1 Pozovi Tel 2