Povratak na trening

Početak nove školske godine može da znači i početak nove sezone ciklusa treninga, postavljanje novih trenažnih ciljeva i težnja ka boljem izgledu i snažnijim performansama za sve one kojima su školski dani daleko u prošlosti ili za one koji su u školskim klupama a naklonjeni su ovoj vrsti sporta. Čiji god početak bio, sigurno je da je svima odmor od svakodnevne rutine treninga prijao. Većina vežbača su rekreativci i shodno tome, normalno je da je draže duge sunčane dane provesti u priorodi uz obalu reke ili mora, nego u teretani. Odmor i promena u fizičkim aktivnostima svakako će prijati organzmu, mišićima a i psihi.

Kratkotrajna pauza može doneti samo benefite. Ukoliko ste strastveni vežbač, posle godišnjeg odmora jedva ćete dočekati svoj trening. Iz ličnog iskustva primetila sam da mi se nakon određene pauze drastično obnovi i poveća strast i entuzijazam za treningom. Energije imam na pretek i voljna sam da isprobam nove varijacije poznatih vežbi i obogatim svoj plan treninga. Odmor svakako prija za um i telo a ono što me uvek raduje je poznata mišićna memorija. Iako nam se može učiniti da smo posle nekog perioda odmaranja „opali“ u volumenima i da su meseci truda i ulaganja propali za svega 10-14 dana, naši mišići pamte sve napore i ponavljanja koje smo izgurali i uradili kada više nismo mogli. Koliko god da je bitna konstanta u treningu, isto tako je bitan i redovan i pravovremen odmor. Za mnoge vežbače reč pauza je zastrašujuća činjenica i automastski stvara strah od neželjenih kilograma, gubitka kondicije i snage i svih posledica koje donosi život bez treninga. Ne zaboravite da rezultat čine tri podjednako bitne stavke a to su trening, pravilna ishrana i kvalitetan odmor! Svi vežbači, počev od rekreativaca, preko takmičara pa sve do profesionalnih sportista imaju deo godine kada odmaraju. Oni su ispoštovali svaki trening, dali svoj maksimum, poštovali disciplinu ali isto tako i svoj odmor drže pod kontrolom. S toga, ne opterećujte se.

Leto polako prolazi i vreme je da se nastavi sa treningom. Ono što je najbitnije da imate na umu je da ne možete nastaviti istim intezitetom kao na poslednjem treningu pre godišnjeg odmora. Potrebno je smanjiti intezitet vežbi, broj serija i ponavljanja, krenuti sa opterećenjem 50-60% od Vaše snage. Nastavite lagano sa treniranjem i postepeno vraćajte svoje mišiće u trening. Može se desiti da ćete na prvom treningu osećati poteškoće, kao da ste opali sa snagom, da Vam se ne trenira, protiviće se i volja, jer dani odmora su bili svakako prijatniji nego taj trenutni osećaj, ali ne dozvlite da Vas to pokoleba. To je samo trenutni otpor koji će brzo proći ako ne posustanete. Vrlo je moguće da će se nakon prvog treninga javiti i upala mišića što je sasvim normalna pojava. Uz kvalitetnu ishranu i suplementiranje vitaminima, Vaša mišićna vlakna će se lakše i brže oporaviti i već sledeće nedelje na istom treningu ćete biti oni stari, jaki i u formi kao pre odmora. Ukoliko ste odlučili da baš od ove jeseni zakoračite u svet fitnesa, savetujemo Vam da krenete lagano. Konsultujte se sa stručnim licem ili sa trenerom u teretani koju posećujete. Ukoliko niste sigurni, a u mogućnosti ste, razmislite o angažovanju persnalnog trenera. Živeti i pratiti fitness lifestyle ne znači odreći se mnogih životnih užitaka i prilika. Svaki ekstrem bilo da je reč o treningu ili odmaranju nije preporučljiv. Poželjno je naći balans i prilagoditi trening životu, a ne život treningu. Personalni trener, Tatjana Bako

Pozovi Tel 1 Pozovi Tel 2