Atkisonova, mesna i proteinska dijeta

Stiže leto, a još uvek niste zadovoljni svojim izgledom? Bez brige, jer imamo za vas tri fenomenalne dijete. Uz pomoć njih bićete zdravi i jako brzo ćete videti rezultate.

Atkinsova dijeta

Atkinsova dijeta podrazumeva smanjeni unos hidrata uz povećan unos zdravih masti. Najčešće se preporučije njena primena kada želite da izgubite višak kilograma. Pristalice Atkinsove dijete tvrde da možete smršati dok jedete onoliko proteina i masti koliko želite, sve dok izbjegavate hranu bogatu ugljenim hidratima. U proteklih 12 godina, preko 20 studija pokazalo je da su dijete sa niskim sadržajem ugljenih hidrata bez potrebe za brojanjem kalorija efikasne za mršavljenje i mogu dovesti do različitih zdravstvenih poboljšanja. Atkinsova dijeta je prvobitno smatrana nezdravom i demonizirana od strane glavnih zdravstvenih vlasti, uglavnom zbog visokog sadržaja zasićenih masti.

Međutim, nove studije sugerišu da su zasićene masti bezopasne. Od tada se dijeta temeljito proučava i pokazalo se da dovodi do većeg gubitka kilograma i većih poboljšanja šećera u krvi, „dobrog“ HDL holesterola, triglicerida i drugih zdravstvenih pokazatelja od dijete sa smanjenom masnoćom. Atkinsova dijeta podrazumeva 4 faze: 1.faza - indukcija: U ovoj fazi se unosi manje od 20 grama ugljenih hidrata dnevno tokom 2 nedelje.

Jedite hranu bogatu proteinima i mastima, sa povrćem sa malo ugljenih hidrata poput lisnatog zelenila. Ova faza pokreće gubitak težine; 2.faza - balansiranje: Polako dodajte više oraha, povrća sa malo ugljenih hidrata i male količine voća u vašu ishranu; 3.faza - fino podešavanje: Kada ste veoma blizu ciljne težine, dodajte više ugljenih hidrata u vašu ishranu dok gubitak kilograma ne uspori; 4.faza - održavanje: Ovde možete da jedete onoliko zdravih ugljenih hidrata koliko vaše telo može podneti, a da se ne povrate kilogrami.

atkinsonova dijeta

Proteinsika dijeta

Proteinska dijeta je režim ishrane koji podrazumeva namirnice sa visokim sadržajem proteina i samo malu količinu ugljenih hidrata. Ljudi koji žele da smršaju često se odluče da isprobaju proteinsku dijetu. Prateći proteinsku dijetu dozvoljeno je da jedete mnoštvo namirnica kao što su: jaja, govedina, pileća prsa, ćureće grudi, pasulj kao što je garbanzo ili crni pasulj, škampi, orašasti plodovi i semenke poput seme bundeve, kikiriki i bademi, riba uključujući losos, proklijali hleb od zrna, surutke ili biljni proteinski šejkovi, sočiva, kvinoja, leblebije, zob, mlečni proizvodi kao što je grčki jogurt, kravlje mleko ili sir, povrće uključujući zelenu salatu i brokuli.

Pored toga što pomažu u gubitku kilograma, proteini pružaju telu i neke osnovne koristi. Prednosti proteina uključuju: 1) obezbeđuju enzime koji pomažu u napajanju hiljada hemijskih reakcija u telu; 2) pomažu telu da održava i popravlja kosu, kožu, mišiće i kosti; 3) određeni proteini su neophodni za proizvodnju hormona koji pomažu telesnim organima i ćelijama da komuniciraju.

Mesna dijeta

Mesna dijeta je restriktivna dijeta koja uključuje samo meso, ribu i drugu životinjsku hranu poput jaja i određenih mlečnih proizvoda. Isključuje svu ostalu hranu, uključujući voće, povrće, mahunarke, žitarice, orašaste plodove i semenke. Zagovornici mesne dijete takođe preporučuju uklanjanje ili ograničavanje unosa mleka i hranu koja sadrži malo laktoze - šećera koji se nalazi u mleku i mlečnim proizvodima - poput putera i tvrdih sireva. Mesna dijeta potiče iz kontroverznog verovanja da su ljudske populacije predaka jele uglavnom meso i ribu i da je dijeta sa visokim sadržajem ugljenih hidrata kriva za današnju visoku stopu hroničnih bolesti.

Druge popularne dijete sa malo ugljenih hidrata, poput keto i paleo dijeta, ograničavaju, ali ne isključuju i unos ugljenih hidrata. Međutim, mesna dijeta podrazumeva 0 ugljenih hidrata. Preciznije, hrana koju možete da konzuirate je: Meso: govedina, piletina, ćuretina, meso od organa, jagnjetina, svinjetina; Riba: losos, skuša, sardine, rak, jastog, haringa; Ostali proizvodi životinjskog porekla: jaja, mast, koštana srž; Mlečni proizvodi koji sadrže malo laktoze (u malim količinama): teška pavlaka, tvrdi sir, puter; Voda.

Hrana koja je zabranjena je: Povrće: brokoli, karfiol, krompir, boranija, paprika; Voće: jabuke, bobice, banane, kivi, pomorandže; Mlečni proizvodi sa visokim sadržajem laktoze: mleko, jogurt, mekani sir; Mahunarke: pasulj, sočivo; Orašasti plodovi i semenke: bademi, semenke bundeve, semenke suncokreta, pistaći; Zrna: pirinač, pšenica, hleb, kvinoja, testenine; Alkohol: pivo, vino, alkoholna pića; Šećeri: stoni šećer, javorov sirup, smeđi šećer; Pića osim vode: gazirani sokovi, kafa, čaj, voćni sok. Personalni trener Tatjana Bako

Ostali tekstovi
Pozovi Tel 1 Pozovi Tel 2