Sportska oprema-kako izabrati pravi rekvizit za trening

Kada pričamo o pojmu sportska oprema u fitnes industriji razgovorom sa ljudima iz struke ili pretragom po internetu ćete se susreti sa pregršt sprava i rekvizita raznih namena (za razvoj snage, preko gipkosti i mršavljenja do rehabilitacionog i korektivnog vežbanja).

Rekviziti za trening

Sportska oprema i rekviziti se veoma brzo razvijaju i usavršavaju. Međutim, ako ste radnik u nekoj od oblasti fitnesa i wellnesa morate umeti da prepoznate stvari koje su korisne od stvari koje su samo zahvaljujući dobrom marketingu plasirane na tržište garantujući fantastične, neretko kad ’’magične’’ rezultate po korisnika, a ustvari su veoma neefikasne, nekad čak i opasne.

Jane Fonda, dr. Kenneth Cooper, Charles Poliquin, Ido Portal, dr. Per-Olof Åstrand su samo neka od imena koja su popularizovala telesnu aktivnost bilo kroz nauku ili praktičnu primenu.Kako je sportska nauka napredovala tako se razvijala i sportska oprema koja ima veliku ulogu u planu i programiranju aktivnosti jer u zavisnosti od trenutnog stanja organizma i fizičkih sposobnosti pojedinca zavisi i sa čim ćete raditi.Kao trener uvek nastojim da dobro procenim trenutno stanje organizma radeći test vežbe koje su pogodne za određenu fizičku sposobnost (snaga, gipkost, izdržljivost, brzina).

Sportska oprema i rekviziti tu nalaze primenu, npr. elastična traka se može koristiti za određivanje amplitude pokreta ramenog zgloba (cirkumdukcija) tako što će se pri svakom narednom pokretu traka uhvatiti 1-2 cm ka unutra i tako sve dok ispitanik ne bude u stanju da više izvrši zadati pokret.rekviziti za trening

Još jedna stvar koja je veoma važna u primeni je ta da sportska oprema i rekviziti koji se koriste u trenažnom procesu, korektivnom vežbanju ili rehabilitaciji moraju biti kvalitetni.Ne sme da se dogodi da lopta pukne u toku rada zato što nije izdržala opterećenje, da traka pukne i ozledi samog vežbača,

da steper prokliza, da se otkači teg ili slično...Odgovornost je na zaposlenima i ustanovi u kojoj se usluga pruža zato je i bitno da pored kvalifikovanog kadra raspolaže i kvalitetnom opremom.Sportska oprema i rekviziti koji su na raspolaganju vežbačima su takođe jedan od načina da se prevaziđe plato (zastoj) u treningu.Osvežena rutina sa ponekom novom vežbom uz novi rekvizit dovodi do adaptacije mišića.Primer: radeći lateralnu ekstenziju u ramenu sa bućicama zamenite elastičnom trakom.Razlika je u opterećenju koje mišić trpi jer vršeći pokret ekstenzije sa trakom dobijate sve veće opterećenju što se traka više rasteže i zato jeste specifičan i jedinstven rekvizit.

Kako odabrati rekvizit za trening?

U zavisnosti od cilja i vaših sposobnosti.Opet ponavljam konsultacija sa trenerom je najbolja stvar za vas ako ste početnik ali i ako ste napredan vežbač, ne dozvolite da zbog ega dovedete sebe u stanje pretreniranosti što može dovesti do povrede.

Sportska oprema i rekviziti ako se ne koriste kako treba mogu biti idealno oružje u rukama neukih upereno u njih same.

Autor: Gordan Stankovac, fitnes instruktor, DIF

Ostali tekstovi
Pozovi Tel 1 Pozovi Tel 2