Neprevaziđeni fitness rekvizit koji je uvek i svuda u trendu – vijača

Konopac za preskakanje ili vijača je rekvizit koji je sastavni deo svakog treninga i poznat je po različitoj primeni. Može se koristiti kao početni deo treninga kao zagrevanje ili kao poseban set vežbi kod kružnog treninga.

Vijača je sjajno sredstvo za sagorevanje kalorija. Istraživanja su pokazala da preskakanjem vijače možete da sagorite od 700-1200 kcal po satu. Osim što ćete aktivirati kardiovaskularni sistem, redovnom primenom ove aktivnosti ćete takođe doprineti u izgradnji mišićne snage, poboljšanju koordinacije, pa čak i jačanju i ubrzavanju metabolizma. Većina ljudi preskakanje konpca smatra sportom za decu, ali ima mnogo koristi i za odrasle, posebno za pojedince starije od 40 godina.

trening sa vijacom

Trening sa vijačom

Trening sa vijačom se razlikuje između početnika, rekreativaca koji su redovno aktivni i profesionalnih vežbača. Za početnike predlažemo da započnu sa malo težim konopcem za skakanje. Teži konopac nudi jedinstvene prednosti, ali takođe pomaže usporavanju rotacije i nudi više osećaja tokom skakanja. Ovo omogućava dovoljno vremena da se pripremite i da bolje skočite, što odmah znači brže učenje. Ako ste se u prošlosti borili sa skakanjem, verovatno je zato što ste koristili laganu vijaču. Ukoliko ste se odlučili da isprobate trening sa vijačom i tako obogatite svoje fitness putovanje, predlažemo Vam da isprobate naš trening sa vijačom od 10 minuta.

1.deo (5 minuta) sa težom vijačom:

30 sekundi standardno preskakanje;

30 sekundi pauza;

30 sekundi preskakanje sa naizmeničnom promenom stopala;

30 sekundi pauza.

2. deo (5 minuta) sa lakšom vijačom:

40 sekundi standardno preskakanje;

20 sekundi pauza;

40 sekundi preskakanje sa naizmeničnom promenom stopala;

20 sekundi pauza.

vijaca trening

Vijača trening – još predloga

Svima nam je poznat način izvođenja vijača treninga ali kako ne bi brzo zapali u monotoniju i jedan način treninga ušao u rutinu, u nastavku ćemo izdvojiti još nekoliko predloga kako da svoj trening vijačom učinite kreativnijim. Ove varijacije vijača treninga predlažemo naprednijim vežbačima.

1. Trening od 30 minuta: Podesite tajmer na 30 minuta i skačite. Zamorno je, ali ako želite da razbijete rutinu i odradite nesvakidašnji kardio, pola sata preskakanja vijače biće pravi izazov.

2. Trening od 30 minuta – teža verzija: Podesite tajmer na 30 minuta. Potrebno je da uradite 30 skokova. Kad završite, odmarajte ostatak tog minuta. Sledeći minut uradite 10 sklekova i odmorite se koliko god je ostalo od tog minuta. Treći minut uradite 20 naizmeničnih iskoraka i nakon toga odmarajte preostalo vreme. Ponavite ciklus punih 30 minuta.

3. Kružni trening vijačom: Na ovom treningu izvodi se pet različitih oblika preskakanja vijače po 30 sekundi. Nakon završetka poslednje vežbe, odmorite se jedan minut. Ukupno odradite 5 setova.

Vijača za mršavljenje

Preskakanje vijače je odlična vežba za mršavljenje. Uz prilagođenu ishranu, preskakanje vijače će pomoći da za vrlo kratko vreme sagorite što veći broj kalorija. Sa druge strane, spada u red cenovno pristupačnijih rekvizita, kompaktna je i možete je nositi svuda sa sobom, pa čak i na odmor. Osim što može poslužiti za mršavljenje, vijača oblikuje i jača vaše mišiče zadnjice, butina i listova.

Često je najomiljenija vežba za mršavljenje jer za samo nekoliko minuta sagorećete više kalorija nego trčanjem, plivanjem ili biciklizmom. Postoji zabluda vezano za preskakanje vijače, a to je da se izvođenjem ove vežbe vrši veliki pritisak na kolena. Istraživanja su pokazala da je pritisak na kolena daleko manji u odnosu na pritisak koji se stvara prilikom trčanja. Vijača kao fantastičan rekvizit za mršavljenje je naročito popularan kod vežbača ženske populacije jer je odlična u borbi protiv celulita ali ništa manja zastupljenost ovog treninga nije ni kod jačeg pola.

Personalni trener Tatjana Bako

Ostali tekstovi
Pozovi Tel 1 Pozovi Tel 2