Silymarin Caps 50 caps - Twinlab

Model: EAN: Brend:

OPIS PROIZVODA

Silymarin Caps 50 caps

Gujina trava ili mlečni čkalj (lat. Silybum marianum) je veoma rasprostranjena divlja jestiva biljka, član porodice suncokreta, koja raste širom sveta. U medicinske svrhe koristi se seme dobijeno iz osušenih cvetova. Koristi se preko 2000 godina u tradicionalnoj medicini kod oboljenja jetre, slezine i bubrega. Njena popularnost bazira se na antičkoj slavi, jer je još Plinije Stariji (23-79. n.e.) zabeležio da je mešavina soka ove biljke i meda odlična za transport žuči.

Gujina trava ima crne sjajne semenke koje prekriva paperjasta pufnica slična onoj kod maslačka. One sadrže kompleks bioflavonoida, aktivnih sastojaka poznatih pod imenom silimarin ekstrakt, i oni su zaslužni za njena lekovita svojstva. Tri komponente čine ovaj kompleks: silibinin, silidionin i silikristin. Najaktivniji je silibinin. Silimarin ima antioksidativno dejstvo na tkivo jetre, pa može biti od koristi u preventivi rizika nastanka oštećenja jetre koje izazivaju razni toksini, kao što je alkohol, lekovi, bekterije, virusi, teški metali i dr.

Pre pedesetak godina počela su opsežna istraživanja dejstava koja ova biljka ima na jetru. Sedamdesetih godina prošlog veka, jedan istraživački tim sa Univerziteta u Minhenu pod vođstvom H. Wagnera uspeo je da izoluje aktivnu komponentu silimarin, tj. kompleks flavonoida - hemijskih supstanci poznatih kao flavonolignanti. U zrelim semenkama oni se nalaze u koncentraciji od 4-6%. Ekstrakti gujine trave u obliku dodataka ishrani su standardizovani tako da sadrže 70-80% silimarina. U brojnim studijama utvrđeno je da silimarin može da ima zaštitno dejstvo na tkivo jetre, može da pospešuje njenu regeneraciju, smanjuje holesterol u jetri i žuči i ima antiinflamatorno dejstvo. Stanja u kojima može da se uzima kao dodatak ishrani:

- za zaštitu tkiva jetre (hepatoprotektantsko dejstvo)

- podrška regeneraciji oštećenog tkiva jetre

- za smanjenje holesterola jetre i žuči

- ublažava upale

- kamen u žučnoj kesi

- dermatitis, psorijaza

Silimarin štiti ćelije jetre (hepatocite) tako što blokira ulazak toksina i podstiče njihovo uklanjanje iz jetre. Takođe pospešuje njihovu regeneraciju i ima snažan antioksidativni učinak. Sa stanovišta poznavanja aktivnih sastojaka, dokazanih farmakoloških i kliničkih efekata u stotinama kontrolisanih kliničkih studija i kroz decenije iskustva, ovo je verovatno najbolje ispitan biljni dodatak ishrani. Neke od studija ukazuju da silimarin kod oglednih miševa kojima je davan alkohol, podiže nivo aminokiseline glutationa, dok ga alkohol smanjuje. Rađene su studije i na ljudima, pa je tako utvrđeno da kod hroničnog alkoholizma, ciroze i hepatitisa uključivanje ekstrakta gujine trave u svakodnevnu ishranu smanjuje simptome koji prate oštećenja jetre. Ipak, silimarin ima najviše efekta kod manjih oštećenja tkiva jetre.

Nemačko zdravstvo utvrdilo je Komisiju E, koja je proučavala prihvatljive načine upotrebe, kontraindikacije i doziranje za sve biljne lekove u Nemačkoj. Njihova pozitivna monografija o preparatima semena gujine trave dozvoljava upotrebu ovih preparata kao dijetetskog dodatka kod hroničnog zapaljenskog poremećaja jetre i ciroze jetre, hroničnog hepatitisa i masne infiltracije jetre kao posledice dejstva alkohola i drugih hemikalija. Monografija takođe navodi da preventivno uzimanje silimarina može da spreči oštećenja jetre indukovana alkoholom, na osnovu čega se zaključuje da može da bude koristan i u smanjenju rizika nastajanja raznih oboljenja jetre.

Preporučena doza silimarina je 175 mg tri puta na dan, a osobama sa oštećenom funkcijom jetre i do 420 mg tri puta na dan u obliku standardizovanog biljnog ekstrakta. Prema rezultatima istraživanja i kliničkih studija, poboljšanje može da se očekuje posle 8 do 12 nedelja upotrebe. Kada dođe do poboljšanja, doza se smanjuje. Preventivne doze su oko 150 mg tri puta dnevno. Gujina trava je bezbedan preparat i nema utvrđenih neželjenih dejtava. Trudnice i žene u periodu dojenja moraju da konsultuju svog lekara ukoliko žele da koriste ovaj preparat.

Preporučena doza: 1 kapsula 3 puta dnevno ili po preporuci lekara specijaliste.

Podaci o nutritivnoj vrednosti

 • Broj doza po pakovanju: 50
 • Sastav (1 kapsula)
 • Gujina trava (Silybum marianum) (standardizovan ekstrakt na 80% silimarina)70 mg

Ostali sastojci:

prirodna baza koja se sastoji od bioflavonoida, želatin, prečišćena voda, trigliceridi srednjeg lanca, magnezijum stearat.`

1.500 rsd

Ovaj proizvod ćemo vam isporučiti na bilo koju adresu u Srbiji.


OCENA KORISNIKA:
Pogledaj mišljenja (0)
 • Placanje na 2-6 rata bez kamate karticom Banke Intese
 • Besplatna isporuka za porudzbine preko 12000 din
 • Preko 3000 proizvoda u ponudi
 • 23 god.sa Vama su Garancija poverenja
 • Vise od 35.000 zadovoljnih kupaca
 • Ekspresna dostava u celoj Srbiji
 • Uvek dostupna podrška i servis
 • Kupovinom preko 8000 din popust 5% sledecom kupovinom
 • 100% Sigurna kupovina

OCENE KORISNIKA (OCENITE PROIZVOD)

Ukupna ocena 0 korisnika:
Još uvek nema ocena
Raspodela ocena:
Nema
Nema
Nema
Nema
Nema
Pozovi Tel 1 Pozovi Tel 2